Natseja ylistävät opiskelijalaulut kaatoivat itävaltalaispoliitikon

Itävaltaa ovat kuohuttaneet äärioikeistolaisen veljeskunnan laulut, joissa ylistetään natsi-Saksan julmuuksia. Veljeskunnan johtoon kuulunut vapauspuolue FPÖ:n poliitikko Udo Landbauer ilmoitti torstaina, että hän jättää tehtävänsä.

Itävallan vapauspuolue
"Uutta voimaa kotiseudullemme" julisti Udo Landbauerin vaalimainos.
"Uutta voimaa kotiseudullemme" julisti Udo Landbauerin vaalimainos Ala-Itävallan parlamenttivaaleissa, jotka pidettiin 28. tammikuuta.Florian Wieser / EPA-EFE

Itävallassa äärioikeistolaisen vapauspuolueen FPÖ:n poliitikko Udo Landbauer on ilmoittanut jättävänsä poliittiset tehtävät hänen opiskelijaveljeskuntansa laulukirjasta nousseen kohun vuoksi, kertovat itävaltalaislehti Die Presse (siirryt toiseen palveluun) ja yleisradioyhtiö ORF (siirryt toiseen palveluun).

Burschenschaft Germania -veljeskunnan laulukirja on peräisin vuodelta 1997, mutta kohu puhkesi, kun wieniläinen viikkolehti Falter julkaisi kirjan sanoitukset. Niissä ihannoidaan sotarikoksiin syyllistyneitä natsi-Saksan joukkoja ja natsien julmuuksia.

Eräässä laulussa esimerkiksi lauletaan "Kaasua ... pystymme seitsemään miljoonaan", mediatiedot kertovat. Natsit tappoivat kuusi miljoonaa juutalaista, joista monet kaasulla keskitysleireissä.

31-vuotias Landbauer on ollut laulukirjakohun keskiössä, koska hän oli aiemmin veljeskunnan varapuhenjohtaja. Hän on ollut FPÖ:n johtavia poliitikkoja Ala-Saksissa ja Wiener Neustadtin kaupungissa, jossa veljeskunta toimii.

Landbauer on kiistänyt tienneensä kiistellyistä sanoituksista. Hän sanoo tunteneensa kirjasta vain version, jossa kiistellyt kohdat oli mustattu tai revitty pois.

Landbauer jättää osavaltioparlamentin

Vielä vastikään Landbauer osallistui kohusta huolimatta Ala-Itävallan osavaltioparlamentin vaaleihin. Hänet valittiin ja puolue kasvatti äänimääräänsä.

Torstaina Landbauer kuitenkin taipui erovaateisiin ja ilmoitti, ettei ota vastaan paikkaa, jonka vaaleissa voitti. Hän luopuu myös paikastaan Wiener Neustadtin kaupunginvaltuustossa, kertovat Die Presse (siirryt toiseen palveluun) ja ORF (siirryt toiseen palveluun).

Jäsenyytensä FPÖ:ssä Landbauer panee lepäämään. Jo aiemmin hän teki samoin kiistellyn veljeskunnan jäsenyydelle.

Landbauer syyttää mediaa ajojahdista ja sanoo, että eroamalla hän ennen kaikkea saa perheensä pois tulilinjalta.

Kohu kiusallinen myös liittokanslerille

Kohu on ollut kiusallinen konservatiivista ÖVP-puoluetta edustavalle Itävallan liittokanslerille Sebastian Kurzille, koska maahanmuuttovastainen FPÖ on ÖVP:n hallituskumppani.

Useat johtavat FPÖ:n poliitikot kuuluvat veljeskuntiin. FPÖ sanoo, että veljeskunnat ovat harmittomia. Puolueen johtajan Heinz-Christian Strachen mukaan antisemitismi, totalitarismi ja rasismi ovat veljeskuntien ajattelulle vastakkaisia.

Landbauerin eroa on vaatinut muun muassa sosiaalidemokraattinen puolue SPÖ. ÖVP:tä edustava Ala-Itävallan pääministeri Johanna Miki-Leitner puolestaan ilmoitti, ettei suostu tekemään yhteistyötä Landbauerin kanssa.

Kielletäänkö veljeskunta?

Itävallan viranomaiset ovat kertoneet suunnittelevansa veljeskunnan kieltämistä. Syyttäjä tutkii neljän ihmisen toimia. Yksi heistä, laulukirjan kuvittaja on kuitannut kaasukammioihin viittaavan laulun vitsiksi ja sanoo, ettei sitä koskaan laulettu.

FPÖ:tä edustava sisäminister Herbert Kickl sanoo, että veljeskunta hajoitetaan, jos merkittäviä rikoksia havaitaan. Pelkkä epäily ei hänen mukaansa riitä.

Itävallan uutistoimiston APA:n haastatteleman asianajan mukaan veljeskunnan hajottaminen voi olla vaikeaa, jos ei voida osoittaa, että laulua todella laulettiin.

Lähteet: Yle Uutiset, AFP