1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

"Liikenne sujunut varsin hyvin", jopa joka neljäs bussi liikenteessä pääkaupunkiseudulla – Yle seuraa lakkoaamun tapahtumia

Pääkaupunkiseudulla 20–25 prosenttia busseista kulkee lakosta huolimatta. Helsingin poliisin mukaan liikenne on sujunut varsin hyvin aamun aikana.

liikenne
Pääsy Kampin metroasemalle on estetty nauhoin Helsingissä.
Pääsy Kampin metroasemalle on estetty nauhoin Helsingissä.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Ammattiliitot vastustavat työttömyysturvan aktiivimallia mielenosoituksella ja lakoilla tänään perjantaina. Lakon haittavaikutukset pääkaupunkiseudun liikenteeseen ovat jääneet odotettua vähäisemmiksi.

Liikenneviraston mukaan suurten kaupunkien alueella liikennemäärät jäivät tavallista perjantaita alhaisemmiksi. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla teillä oli vain 70 prosenttia normaalista perjantain aamuliikenteestä.

Yle seuraa tässä artikkelissa päivän käänteitä. Lisää lakon vaikutuksista voi lukea tästä jutusta.

Pääkaupunkiseudulla metrot, raitiovaunut ja suurin osa bussiliikenteestä eivät liikennöi. Lähi- ja kaukojunat kulkevat normaalisti, mutta ruuhkaisiin juniin kannattanee varautua. VR:n mukaan myös vaikea sää voi vaikuttaa perjantain vuoroihin myöhästymisinä ja vuorojen perumisina.

Tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun)voit seurata Helsingin Seudun Liikenteen twitter-tiliä, jolla kerrotaan liikenteen poikkeustilanteista.

Helsingin poliisin ylikomisario Jere Roimu sanoo Ylen haastattelussa, että mitään kovin poikkeuksellista liikennetilannetta ei ole tänä aamuna ollut.

– Liikenne on sujunut varsin hyvin, rauhallisesti. Eilen oli poikkeustilannetta ja myräkkää, mutta ei tämän aamun liikenteessä ole mitään erityistä ollut, Roimu sanoi.

Roimun mukaan poliisi on varautunut lisämiehityksellä lähinnä myöhemmin päivällä järjestettävän mielenosoituksen takia.

Osa bussivuoroista ajetaan

Tieliikenteessä ei ole ollut aamun aikana pahempia ruuhkia, kertoo Helsingin tieliikennekeskus. Liikenne pääkaupunkiseudulla on sujuvaa. Muuallakin Suomessa liikenne on soljunut sujuvasti.

HSL kertoi 7.20 maissa, että bussiliikenteessä on parempi tilanne kuin eilen ennakoitiin, aamuliikenteestä pystytään hoitamaan 20–25 %. Noin 250 kuskia saapui töihin.

HSL ennusti kello 9 aikoihin, että tilanne bussiliikenteessä pysyy samanlaisena. Työvoiman määrä selviää vasta, kun iltavuorolaiset saapuvat töihin iltapäivällä.

Helsingin seudun liikenteen liikketarkastaja Esa Sauvola kertoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa ennen kello seitsemää, että liikennelakko vaikuttaa jopa 400 000 matkustajaan pääkaupunkiseudulla.

Sauvolan mukaan HSL:n alueella on liikkeellä noin parisataa bussia. Ajettavat bussivuorot löytyvät HSL:n sivuilta. (siirryt toiseen palveluun) Sauvola kertoo, että junakalustoa on lisätty tietyille reiteille.

Sauvola arvioi, että liikenne alkaa pikku hiljaa normalisoitua kello 18 jälkeen.

Kaukoliikenteen busseista osa kulkee lakosta huolimatta.

Työmatkaliikennettä Helsingin Töölössä.
Työmatkaliikennettä Helsingin Töölössä varhain perjantaiaamuna.Miika Siltalahti / Lehtikuva

Lumi ei enää sotke junaliikennettä

Helsingin rautatieasemalla oleva Ylen toimittaja Hanna Terävä kertoi kello kahdeksan aikaan aamulla, että Helsingin Rautatieasemalla oli melko rauhallista. Terävän mukaan metron sulkeminen on selvästi vähentänyt ihmismäärää asemalla.

VR:n matkustajaliikennejohtaja Maisa Romanainen kertoi Ylen haastattelussa, että perjantai on muutenkin VR:lle viikon kiireisin päivä ja kaikki kalusto on liikenteessä kuten normaalina perjantaina.

VR:n viestinnän mukaan kauko- ja lähijunissa on ollut vain hieman tavallista enemmän matkustajia. Matkustajia kehotetaan kuitenkin varautumaan siihen, että kauko- ja lähijunat ovat täynnä iltapäivällä.

Eräät kaukojunat ovat olleet aamulla myöhässä. Aamuyhdeksän aikaan muutama juna oli aikataulustaan jäljessä puolisen tuntia.

Romanaisen mukaan lumi ei ole enää tänään juurikaan vaikeuttanut junaliikennettä, vaan junat pyörivät normaalisti.

HSL kertoi noin kello 7.45, että pääkaupunkiseudun lähijunissa ei ole ollut lainkaan tungosta. Matkustajia on jopa normaalia perjantaita vähemmän. HSL:n mukaan tilanne säilyy todennäköisesti samanlaisena koko päivän.

Ylen toimittaja Hanna Terävä kertoi huomanneensa, että monet työporukat ovat selvästi sopineet treffejä asemalle ja ottavat asemalta kimppatakseja työpaikalle.

Taksitilauksia lähes tuplasti normaaliaamuun verrattuna

Aamu-tv:n haastattelema taksinkuljettaja Jarmo Jääskeläinen kertoi, että taksitilauksia tälle aamulle on tullut 90 prosenttia enemmän kuin tavallisena päivänä.

Pääkaupunkiseudulla toimiva Taksi Helsinki ja lähes koko Uudenmaan alueella toimiva Lähitaksi joutuivat jäädyttämään ennakkovaraukset suuren kysynnän vuoksi. Julkisen liikenteen lamauttanut lakko aiheutti takseille kiireisen aamun.

STT:n tietojen mukaan ennakkoon tilatut taksit eivät ole välttämättä saapuneet paikalle, eikä peruuntumisesta ole tullut ilmoitusta. Ennakkoon tilatut taksit ovat myös myöhästelleet.

Taksi Helsingin toimitusjohtajan Jari Kantosen mukaan seuraava ruuhkapiikki on iltapäivällä kello 14:n ja 18:n välillä.

– Silloin ei enää oteta ennakkoja vastaan, Kantonen sanoi STT:lle.

Aikaisin aamulla henkilövahingon takia pysähdyksissä ollut junaliikenne pääradalla on saatu taas liikkeelle, kertoo Liikennevirasto.

Yksittäisiä myöhästymisiä voi ilmetä vielä noin tunnin ajan, Liikennevirasto kertoi varttia yli kuusi aamulla. Helsingin Rautatieasemalla noin puoli kuudelta tapahtuneen henkilövahingon takia liikenne seisoi aamulla Helsingissä raiteilla 1–9, mikä vaikutti kaikkeen liikenteeseen pääradalla.

Tiet ja jalkakäytävät liukkaita

Ylen meteorologi Matti Huutonen kertoo, että pääkaupunkiseudulla on tänään lauhaa suojasäätä. Välillä voi sataa räntää. Teiden pinnat ja jalkakäytävät voivat olla liukkaita.

Huutosen mukaan paikoitellen maan keskiosassa on huonoimmat ajokelit. Siellä voi tulla 5–10 senttimetriä lunta päivän aikana.

Lue myös:

Yle kysyi, lukijat vastasivat: "Aktiivimalli-protesti vaikuttaa arkeeni negatiivisesti, mutta olen valmis kärsimään yhteisen hyvän vuoksi"

Professori ehdottaa: Poliittiset lakot vapaa-ajalle – ”Eihän työpaikoilla saa harrastaa politiikkaa”

EK:n ja SAK:n johto tukkanuottasilla lakon takia – "Vastuuton, täysin ylimitoitettu"

Lue seuraavaksi