1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Talvisää

Bussiliikenne sekaisin, kymmeniä peltikolareita, rekat vaikeuksissa, junat ja lennot myöhässä – lumikaaos koettelee pääkaupunkiseutua

HSL:ltä kerrotaan että kaikki sen bussit ovat iltapäiväruuhkan aikana myöhässä joka puolella pääkaupunkiseutua. Junat ja lennot ovat myös edelleen myöhässä. Autoilijoiden kannattaa varautua siihen, että kaikkia asuinkatuja ei ehditä aurata ennen aamuruuhkaa.

Talvisää
Mies tekee kolalla lumitöitä.
Helsingin rautatieaseamlla on ollut tänään kolalla töitä.Janne Lindroos / Yle

Lumimyräkkä on sekoittanut bussiliikenteen pahasti pääkaupunkiseudulla.

– Kaikki bussit koko HSL:n alueella ovat myöhässä, kertoo Hanna Eriksson HSL:n viestinnästä.

Pahin tilanne bussien osalta HSL:n mukaan on ollut tänään Sipoossa ja Kirkkonummella: Kirkkonummella jouduttiin lopettamaan kokonaan yhden linjan ajaminen, koska tie oli lumen takia poikki, mutta missään päin pääkaupunkiseutua bussit eivät nyt aja aikataulujen mukaisesti.

– Tilanteelle ei voi tehdä tällä hetkellä mitään. Meidän täytyy mennä kuitenkin turvallisuus edellä, Eriksson sanoo.

Häiriöitä on myös raitiovaunuliikenteessä. Lumi on tukkinut kiskoja ja paikoin myös raskaan liikenteen juuttumiset kiskoille esimerkiksi Helsingin Katajanokalla ovat häirinneet ratikkaliikennettä.

HSL:n mukaan juna- ja metroliikenne on sujunut kohtalaisen hyvin, tosin lähiliikenteen A- ja K-junat ajavat harvennetuin vuorovälein eli 20 minuutin välein. Metrot ovat kulkeneet aikataulussa – lukuunottamatta yhtä kymmenen minuutin katkosta, joka johtui metron käyttämien liikennevalojen putsauksesta.

Useat kaukoliikenteen junat ovat edelleen myöhässä puolesta tunnista tuntiin.

Juna Helsingin päärautatieasemalla.
Janne Lindroos / Yle

Kymmeniä peltikolareita ja tieltäsuistumisia

Tieliikenteessä ollaan tiettävästi säästytty vakavimmilta onnettomuuksilta, mutta peltikolareita on tullut kymmeniä pääkaupunkiseudulla. Myös autoja on suistunut teiltä erittäin paljon.

Raskas ajoneuvoliikenne on ollut tänään myös vaikeuksissa: Tieliikennekeskuksesta kerrotaan, että varsinkin Kehä ykkösellä on useita raskaita ajoneuvoja juuttunut kiinni.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla oli varhaisaamusta asti käytössä vain yksi kiitotie, mutta toinen kiitotie avattiin iltapäivällä. Voimassa on kuitenkin yhä liikennerajoituksia kovan tuulen ja tuiskuavan lumen takia.

Lentoja on edelleen myöhässä.

Finnavian mukaan lentoja on myös peruttu ja esimerkiski Finnair on perunut tänään lentoja muun muassa Riikaan, Vilnaan, Brysseliin, Tukholmaan sekä kotimaan kohteisiin.

Kaupunkiliikennettä lumisateessa. Lunta on pyryttänyt koko päivän pääkaupunkiseudulla.
Janne Lindroos / Yle

Helsingin kadut aurataan myös perjantaina – auraus poliittisen lakon ulkopuolella

Helsingissä lumenauraus näyttäisi toimivan perjantaina poliittisesta lakosta huolimatta.

Katujen talvikunnossapidosta vastaavasta Starasta kerrotaan, että se on päässyt JHL:n kanssa sopimukseen, jonka mukaan talvikunnossapitotyöt rajataan poliittisen lakon ulkopuolelle, suojelutyön nojalla.

Tämä tarkoittaa sitä, että kaupungin katujen pitää olla aurattuna turvallisuuden nimissä: esimerkiksi hätätilanteissa ja hätäajoneuvoilla täytyy olla mahdollisuus ajaa kaupungin katuja.

– Meillä on talvikunnossapidon tehtävissä noin 400 henkilöä. Pientä vuoronvaihtoon liittyvää katkosta lukuunottamatta katuja aurataan yön yli. Pyrimme aamuyöllä saamaan ainakin pääväylät aurattua, Staran toimitusjohtaja Timo Martiskainen kertoo.

Staralla on käytössään myös muutamia kymmeniä aliurakoitsijoita, jotka eivät kuulu ammattiliittoon.

Martiskainen kuitenkin varoittaa, että vaikka koko aurauskalusto olisi käytössä, kaikkia asuinkatuja ei välttämättä saada aurattua perjantaiaamuun mennessä. Ensin aurataan pääväylät, sitten joukkoliikenteen käyttämät väylät ja vasta sen jälkeen on asuinkatujen vuoro.

Staran toimitusjohtaja Timo Martiskainen kuvailee tämän hetkistä "lumiruuhkaa" koko talven pahimmaksi.

Lisää aiheesta:

Etelän lumimyräkkä helpottamassa lähitunteina – lunta luvassa huomennakin, Lapissa kolkutellaan pakkasennätyksiä

Lue seuraavaksi