1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mielenosoitukset

Näin perjantain mielenosoitus näkyy: Julkinen liikenne seisahtuu lähes kokonaan, kouluruokailussa puutteita, katuja kiinni Helsingissä

Ammattiliitot vastustavat työttömyysturvan aktiivimallia mielenosoituksella ja lakoilla. Lue tästä, miten ne vaikuttavat arkeen perjantaina 2. helmikuuta.

mielenosoitukset
Matinkylän metroasema.
Matinkylän tyhjä metroasema.Henrietta Hassinen / Yle

Metro, ratikat ja bussit seisovat

Pääkaupunkiseudulla metro, raitiovaunut ja lähes koko bussiliikenne (siirryt toiseen palveluun) seisahtuvat. Raitio- ja metroliikenne seisahtuu aamuliikenteestä alkaen ja jatkuu yöliikenteen loppuun saakka.

Pääkaupunkiseudun ja suurimpien kaupunkien bussit eivät pääosin kulje kello 3–18.

Taksit ja junat kulkevat

Lähi- ja kaukojunat kulkevat, mutta VR varoittaa (siirryt toiseen palveluun), että lähijunissa voi olla ruuhkaa. Myös vaikea sää voi aiheuttaa vuorojen myöhästymisiä tai perumisia perjantain junaliikenteessä. Kaukoliikenteen busseista osa kulkee: muun muassa Matkahuollon kaukovuoroista (siirryt toiseen palveluun) ajetaan noin puolet.

Taksit ovat liikenteessä koko kalustolla, mutta sitäkin voi ruuhka-aikaan joutua odottamaan. Taksi Helsingin mukaan ennakkovarauksia perjantaiaamulle on tehty tavallista enemmän.

Taksi kyltti taksin katolla
Antti Kolppo / Yle

Ruuhkaa luvassa, tai sitten ei

Autoja saattaa olla aamulla liikenteessä normaalia enemmän, tai sitten ei. Aiemmin joukkoliikenteen lakkopäivistä on selvitty säikähdyksellä.

Voi olla, että nytkin moni pitää etäpäivän tai vapaapäivän, jolloin ruuhkia ei synnykään, poliisi arvioi.

autoja lumipyryssä
Lunta on kertynyt viimeisen 12 tunnin aikana paikoin jo yli viisitoista senttimetriä.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Etelä-Suomessa sataa vielä perjantainakin lunta, mutta huomattavasti tämänpäiväistä heikompana. Lumisade aiheuttaa huonoa ajokeliä lähes koko maassa (siirryt toiseen palveluun) Lappia ja Pohjois-Pohjanmaata lukuun ottamatta.

Liikenneviraston mukaan lakko ei vaikuta teiden auraamiseen.

Kävely, kimppakyyti, etäpäivä - Lue seitsemän vinkkiä liikennekaaoksesta selviytymiseen

Osalle koululaisista kylmää ruokaa

Kouluissa, päiväkodeissa ja hoivakodeissa saatetaan joutua tarjoamaan tavallisuudesta poikkeavaa ruokaa, jos lämmintä ruokaa ei pystytä kuljettamaan kaikkiin laitoskeittiöihin.

Ruokakaupoissa voi olla tavallista vähemmän tuoretuotteita myynnissä. Roskikset voivat olla tavallista täydempiä, sillä jäteauton kuljettajat ovat mukana lakossa.

Mielenosoitus sulkee katuja Helsingissä

Työttömyysturvan aktiivimallia vastustava mielenosoitus pidetään Senaatintorilla kello 11–13.

Mielenosoittajat kävelevät Hakaniementorilta Unioninkatua pitkin kohti Senaatintoria. Poliisin johtama kulkue lähtee liikkeelle noin puoli tuntia ennen mielenosoituksen alkua.

Torin lähikadut eli Aleksanterinkatu, Snellmaninkatu ja Unioninkatu suljetaan autoilta muutamaksi tunniksi mielenosoituksen ajan.

Poliisi arvioi, että iltapäivän ruuhka-aikaan mennessä tori on tyhjentynyt ja kadut sen ympärillä avattu.

Lue seuraavaksi