Korkeakoulutettujen työttömyys vähenee nopeasti – aktiivimalli avittaa ja ahdistaa

Ammattikeskusjärjestö Akavan mukaan korkeakoulutettujen työttömyys on pudonnut vuoden aikana lähes 18 prosenttia.

työttömyys
Asiakas te-keskuksen kassalla.
Yle

Talouden kasvu näyttäisi vihdoin purevan myös korkeakoulutettujen työttömyyteen. Muiden koulutusasteiden työttömyys on ollut laskussa jo pidempään.

– Näyttää siltä, että korkeasti koulutettujen työttömien määrä laskee nyt erittäin nopeasti, Akavan ekonomisti Heikki Taulu sanoo.

Hänen mukaansa työttömyys on vähentynyt kaikissa maakunnissa ja kaikilla akavalaisilla koulutusaloilla. Korkeakoulutettuja työttömiä oli vuoden 2017 joulukuun lopussa yhteensä noin 41 000. Vähennystä vuotta aiempaan verrattuna liki 9 000 henkilöä. Koko maassa korkeakoulutettujen työttömyys on pudonnut vuoden aikana lähes 18 prosenttia.

Kasvu näkyy kaikissa maakunnissa

Talouden kasvu näyttäisi purreen hyvin laaja-alaisesti, koska korkeakoulutettujen työttömyys on vähentynyt viime vuoden aikana kaikissa maakunnissa.

Parhaiten Akavan selvityksessä pärjäsi Pirkanmaa, jossa korkeakoulutettujen työttömyys väheni lähes neljänneksen. Työttömyys laski vauhdilla myös Satakunnassa, Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Akavan mukaan insinöörejä oli vuoden 2017 joulukuun lopussa työttömänä runsaat 5 000. (muutos vuoden aikana -23,3 %). Tradenomeja noin 4 000 (- 15,4 %), filosofian maistereita 3 000 (-14,9 %) ja kauppatieteistä ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita noin 2 200 (-13,7 %). Diplomi-insinöörejä oli vailla työtä noin 2 100 henkilöä (-24,6 %).

– Viime vuoden aikana korkeakoulutettujen työttömien määrä väheni kaikissa Suomen maakunnissa ja väheneminen koskee kaikkia koulutusaloja, Akavan ekonomisti Heikki Taulu iloitsee.

Aktiivimalli ahdistaa ay-kenttää

Maan hallituksen pyrkimys vauhdittaa työllisyyttä uudella aktivimallilla on suututtanut ay-kentän. Akava ei osallistu huomiseen Helsingissä järjestettävään suurmielenilmaukseen, mutta myös sen mielestä aktiivimallissa on korjattavaa.

– Aktiivimalli käsittää työttömän työnhakijan aktiivisuuden liian suppeasti. Työttömän omatoiminen aktiivinen työnhaku pitäisi ehdottomasti olla mukana näissä kriteereissä, joilla työtön pystyy välttymään työttömyysturvaetuuden leikkaamiselta, Taulu sanoo.

Akavan mukaan myös erilaiset ammattiliittojen palvelut tulisi huomioida aktiivisuutta arvioitaessa..

– Jos henkilö osallistuu oman ammattiyhdistyksensä tarjoamiin työllistymistä edistäviin palveluihin, sen pitäisi ilman muuta olla osoitus aktiivisuudesta, Taulu totetaa.