Intia luo terveydenhoitojärjestelmän kaikkein köyhimmille

Intiaan rakennetaan maailman laajin julkinen terveydenhoitojärjestelmä, sanoo maan valtiovarainministeri.

Intia
Potilaita intialaisessa sairaalassa.
Intiassa miljoonien täytyy lainata rahaa tai myydä omaisuuttaan, jotta olisi varaa sairaalahoitoon.Sanjeev Gupta

Intia on julkistanut kunnianhimoisen järjestelmän, jonka tarkoituksena on taata terveydenhoito köyhimmille kansalaisille.

Uudistus koskee Intian sataa miljoonaa köyhintä perhettä.

– Tästä tulee maailman laajin julkisin varoin rahoitettu terveydenhoitojärjestelmä, sanoo valtiovarainministeri Arun Jaitley.

Mies kalkuttalaisessa sairaalassa.
Julkisissa sairaaloissa hoitoon pääsyä joutuu usein odottamaan hyvin pitkään.

Kyse on terveysvakuutusjärjestelmästä, jossa köyhille perheille taataan sairaalahoitoa maksimissaan 500 000 rupian eli runsaan 6 500 euron arvosta vuodessa.

Nykyisin perheet saavat valtionapua terveysmenoihin 30 000 rupiaa vuodessa, mikä ei useimpien sairauksien hoitoon riitä.

Järjestelmä on osa torstaina julkistettua tämän vuoden budjettia, jonka tarkoituksena on lisätä talouskasvua ennen ensi vuoden vaaleja.

Päätös todennäköisesti lisää pääministeri Narendra Modin hallituksen suosiota etenkin maaseutuväestön keskuudessa.

Vähän lääkäreitä, pitkät jonot

Intia käyttää julkiseen terveydenhoitoon vain yhden prosentin maan bruttokansantuotteeesta. Kansainvälisessä vertailussa se on vähän.

Silmään vammautunut nainen intialaisessa sairaalassa.
Kattava terveydenhoitojärjestelmä köyhille oli yksi pääministeri Narendra Morin lupauksista viime vaaleissa.Piyal Adhikary / EPA

Julkiset sairaalat toimivat äärirajoilla. Lääkäreitä on vähän, ja pienenkin vamman hoitamiseksi täytyy jonottaa pitkään.

Yksityisellä puolella lyhyt lääkärikäynti voi maksaa 1 000 rupiaa eli 12 euroa. Se on paljon maassa, jossa miljoonat ihmiset elävät alle kahdella dollarilla päivässä.

Hyvin monien täytyy lainata rahaa tai myydä omaisuuttaan saadakseen riittävää hoitoa.

Kattava terveydenhoitojärjestelmä köyhille oli yksi pääministeri Modin vaalilupauksista Intian edellisissä parlamenttivaaleissa vuonna 2014.

Lähteet: AFP, AP