Hyppää sisältöön

Nousiaisten vesijohtoverkoston tehoklooraus alkanee jo viikonloppuna

Ensimmäiseksi desinfioidaan kunnan vanhainkodit, päiväkodit, koulut ja terveyskeskus. Ensi viikolla vuorossa ovat yksityiskiinteistöt ja muut kohteet.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Nousiaisten kunta on aloittanut vesijohtoverkoston tehokloorauksen suunnittelutyöt. Työt jatkuvat perjantaina paikalle saapuvien erityisasiantuntijoiden kanssa, kunta tiedottaa.

Tehokloorauksen suunnittelussa on erityisesti kiinnitettävä huomiota siihen, että riittävä määrä klooria saadaan kulkeutumaan koko verkoston matkalta. Riittävän klooripitoisuuden mittaus tullaan suorittamaan jokaisessa asunnossa, jonka takia pääsy kohteisiin on välttämätöntä, kunta muistuttaa.

Nousiaisten kunta perustelee tehokloorausta sillä, että verkoston saastuminen on jättänyt putkiston seinämiin mikrobimassoja, jotka ylläpitokloorauksen jälkeen voisivat irrota ja saastuttaa veden uudelleen.

Tähän mennessä 370 kunnan asukasta on ilmoittanut terveyskeskukseen sairastuneensa vatsatautiin. Vatsatautiepidemian osasyyksi epäilty putkirikko saatiin korjattua keskiviikkona. Putkirikon aikana on verkostoon todennäköisesti päässyt jätevettä.

Vesinäyte paljasti sapoviruksen

Kunta sai ensimmäiset virustutkimusten analyysitulokset vesinäytteistä torstaina.

Vedestä ei löytynyt norovirusta, mutta yhdestä näytteestä löytyi sapovirusta, mikä on myös suolistotulehdusta aiheuttava virus. Samaa virusta löytyi myös joistain potilasnäytteistä, kunta tiedottaa.

Muita vesinäytteiden tuloksia Nousiaisten kunta odottaa perjantaina ja ensi viikolla.

Desinfiointi aloitetaan kriittisistä kohteista

Tehoklooraus alkaa todennäköisesti jo viikonloppuna, jolloin kunnan vanhainkodit, päiväkodit, koulut ja terveyskeskus desinfioidaan. Sen jälkeen kohteet irrotetaan vesijohtoverkostosta varavesijärjestelmän piiriin.

Yksityiskiinteistöjen ja muiden kohteiden osalta verkoston klooraus tehdään ensi viikolla. Kunta kertoo, että jokaisen kohteen kanssa sovitaan sopiva aika klooraustyölle. Tehokloorauksen aikana vessan huuhtelu on sallittua. Muuten vedenkäyttö on kunnan mukaan ehdottomasti kiellettyä, sillä veden juoksutus heikentäisi desinfioinnin tehoa.

Nousiaisten kunta pyytää asukkailtaan joustoa, jotta yli 1 500 liittymää voitaisiin käydä läpi mahdollisimman sujuvasti. Näin veden keittämisestä ja varaveden käytöstä päästäisiin eroon niin pian kuin mahdollista.

Pakkasen takia vesijohtoverkosto tullaan todennäköisesti desinfioimaan yhdellä kerralla kokonaan, koska kylmällä ilmalla verkostonosien rajaaminen venttiileitä sulkemalla ei välttämättä onnistu luotettavasti.

Desinfioinnin vaikutusaika on noin seitsemän tuntia, jonka jälkeen putkistot huuhdellaan vesilaitoksen ohjeiden mukaisesti. Näin ollen kuntalaiset eivät saa oma-aloitteisesti aloittaa huuhteluja, vaan jokaisen tulee toimia vesilaitoksen määräysten mukaan, kunta tiedottaa.

Täydennetty 1.2.2018 kello 19.21: lisätty Nousiaisten kunnan ilmoittama tieto vesinäytteestä löytyneestä sapoviruksesta.