Porin Lammin tuulipuisto voimakkaassa myötätuulessa – SDP tukee kiisteltyä kaavaa

Porin SDP:n valtuustoryhmä teki torstai-iltana ryhmäpäätöksen, jonka mukaan kaupunginvaltuutetut tukevat 14 voimalan tuulipuistoa helmikuun valtuustossa.

tuulipuistot
Tuulivoimala puolipilvistä taivasta vasten.
SDP tukee Porin Lammin tuulipuistoa.Arvo Vuorela / Yle

Porin Ahlaisiin suunnitellun, voimakkaita kiistoja herättäneen Lammin tuulipuiston (siirryt toiseen palveluun) rakentaminen näyttää nyt aiempaa huomattavasti varmemmalta.

Porin suurin valtuustoryhmä SDP on tehnyt ryhmäpäätöksen, joka velvoittaa demarit tukemaan tuulipuiston rakentamista helmikuun kaupunginvaltuustossa. Päätös syntyi torstai-iltana demarien ryhmäkokouksessa äänestyksellä.

Elinkeinovaikutukset ratkaisivat

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtajan Arja Laulaisen mukaan ryhmän päätökseen vaikuttivat merkittävästi voimaloiden rakentamisen elinkeino- ja työllisyyspoliittiset seuraukset.

Tuulipuistoa suunnittelevat Ahlströmin kiinteistöyhtiö ja Satawind ovat luvanneet, että voimaloiden rakentaminen tuo työtä vaikeuksissa olevalle Technipin telakalle Porin Mäntyluotoon.

Jos valtuusto hyväksyy kaavan, Lammiin tulee 14 voimalan tuulipuisto. Voimaloiden napakorkeus olisi enintään 150 metriä ja kokonaiskorkeus enintään 220 metriä.

Meluhaitat puhuttavat

Lammin lähistön asukkaat ovat vastustaneet tuulipuistoa voimakkaasti muun muassa vedoten melu- ja välkehaittoihin, joita voimalat aiheuttavat.

Yle julkaisi äskettäin tuulivoimameluun perehtyneen tutkijan arvion, jonka mukaan Lammin tuulipuiston melumallinnukset on tehty väärällä tavalla. Melumallinnusten tekijät kiistivät virheet.

SDP:n valtuustoryhmä korostaa, että tuulipuiston kaavavalmistelussa on tehty tarpeellisia muutoksia aiempaan verrattuna.

– Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on edellyttänyt, että rakennuslupavaiheessa tulee huomioida edelleen tarvittavat lisämittaukset ja välkkeen seuranta asukkaille mahdollisesti aiheutuvien haittojen vähentämiseksi, Arja Laulainen toteaa.

Tiukka äänestys tulossa

Demariryhmän ratkaisua tuulivoima-asiassa on odotettu Porissa jännityksellä, sillä ryhmä on kaupunginvaltuuston äänestyksessä vaa'ankieliasemassa. Viime valtuustokaudella SDP sitoutui vastustamaan tuulivoimaloiden rakentamista kahta kilometriä lähemmäs asutusta, mutta kanta ei ole aina pitänyt.

Kokoomuksen ryhmän odotetaan kannattavan tuulivoimaa lähes yhtenäisenä. Vasemmistoliitto ja vihreät hajoavat äänestyksessä lähes varmasti. Keskusta, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat tähän saakka vastustaneet Lammin tuulipuistoa.

Pitävätkö demarien rivit?

Lammin tuulipuiston osayleiskaavaa koskevasta äänestyksestä voi kuitenkin edelleen tulla tiukka, sillä kaikki demarit eivät välttämättä äänestä ryhmäpäätöksen mukaan.

Markku "Pensselisetä" Tanttinen on jo ilmoittanut vastustavansa kaavaa kaikissa tilanteissa. Tanttinen perusteli vastustustaan muun muassa tuulivoimayhtiö Satawindin taustalla olevalla venäläisellä omistuksella.

Myös useille muille demareille voimaloiden puolesta äänestäminen on hankalaa, mutta porilaisten sosiaalidemokraattien ryhmäkuri on tiukka. Ryhmäpäätöksen vastustajille voi olla tiedossa kurinpitotoimia.