1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Calais

Viisi ihmistä loukkaantui ammuskelussa Calais’n viidakkoleirillä

Kyseessä olivat pohjoisranskalaisen Calais’n kaupungin pahimmat väkivaltaisuudet sitten viime heinäkuun.

Calais`n yhteenotoissa 1.2. 2018 loukkaantui vakavasti viisi ihmistä ja lähes 20 loukkaantui lievemmin. Kuva: Epa-Efe/ Johan Ben Azzouz

Ainakin viisi ihmistä on loukkaantunut vakavasti ranskalaisessa Calais’n satamakaupungissa tapahtuneessa ammuskelussa ja joukkotappelussa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan torstaina tapahtui kaksi erillistä joukkotappelua afganistanilaisten ja eritrealaisten siirtolaisten välillä.

Ensimmäinen kahakka tapahtui Calais’n eteläosassa, kun arviolta 100 eritrealaista ja 30 afganistanilaista jonottivat ruokajakelua. Viranomaisten mukaan kaksi tuntia kestänyt joukkotappelu alkoi yhden afganistanilaisen avattua tulen.

Toinen yhteenotto syntyi läheisellä teollisuusalueella, missä yli sata eritrealaista hyökkäsi rautatangoin noin 20 afganistanilaisen kimppuun. Ammuskelussa ja yhteenotoissa loukkaantui vakavasti viisi ihmistä ja lähes 20 loukkaantui lievemmin.

Kyseessä olivat Calais’n pahimmat väkivaltaisuudet sitten viime heinäkuun, jolloin 16 siirtolaista loukkaantui yhteenotoissa.

Ranskan turvallisuusjoukot on lähetetty kaupunkiin. Myös Ranskan sisäministeri Gerard Collomb matkusti alueelle torstai-iltana.

Satamakaupunki Calais’n siirtolaisalue eli niin kutsuttu viidakko oli lokakuuhun 2016 asti Euroopan pakolaiskriisin symboli. Tuolloin viranomaiset purkivat leirin ja kuljettivat asukkaat vastaanottokeskuksiin eri puolille Ranskaa.

Leirin sulkemiseen asti alueella asui yli 7 000 Britanniaan pyrkinyttä siirtolaista. Nyt alueen metsiin pystytetyissä teltoissa ja muissa asumuksissa elää viranomaisarvioiden mukaan yhä arviolta 600 ihmistä, jotka ovat kotoisin lähinnä Afganistanista, Eritreasta ja Etiopiasta. He kieltäytyvät menemästä Ranskan hallituksen perustamiin yöpymiskeskuksiin, koska pelkäävät joutuvansa karkotetuksi maasta.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan niin kutsutussa viidakossa saattaa asua tällä hetkellä yli 800 ihmistä eli enemmän kuin viranomaiset arvioivat.

Lue myös:

Toimittajalta: Calais'n viidakko oli turvaton slummi, jonka paluuta presidentti Macron ei aio sallia (19.1. 2018)

Britannia taipui Ranskan tahtoon Calais'n rajavalvonnassa – Suostui sijoittamaan 50 miljoonaa turvallisuusjärjestelyihin (19.1. 2018)