Suomi tuomassa digitaalisen ajokortin yleiseen käyttöön

Digitaalinen ajokortti voi olla käytössä jo tulevan kesän lopulla.

Nämä muoviset ajokortit saattavat lähitulevaisuudessa jäädä historiaan. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Suomi on tuomassa ensimmäisenä maana mobiiliajokortin eli digitaalisen ajokortin yleiseen käyttöön.

Kuluttajille ilmainen sovellus päästäneen lanseeraamaan loppukesästä, kertoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin yksikönpäällikkö Simo Karppinen. Karppisen mukaan Trafi odottaa, että varsin moni suomalainen ottaa digitaalisen ajokortin heti sen julkaisun yhteydessä.

Trafin mukaan mobiiliajokortti voisi antaa omistajalleen tietoa esimerkiksi ajokortin uusimisen ajankohdasta tai rekisterinumeroista. Ajokortti on ollut testattavana, ja testiryhmä on käyttänyt sitä onnistuneesti muun muassa henkilöllisyyden todistamisessa postipaketteja noudettaessa.

Ei vielä virallista asemaa

Mobiiliajokortin ei ole määrä ainakaan lähivuosina korvata Suomessa perinteistä, fyysistä ajokorttia. Rattiin lähtiessä ajo-oikeuden osoittava perinteinen ajokortti on pidettävä yhä mukana.

Poliisitarkastaja Timo Ajaste Poliisihallituksesta toteaa, että mobiiliajokortti voi saada virallisen aseman vain lainmuutoksella. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kok.) kommentoi Keskisuomalaiselle (siirryt toiseen palveluun) (siirtyy maksulliseen sisältöön), että lakimuutosta ei ole luvassa enää tällä hallituskaudella. Berner ei kuitenkaan sulje ovea mobiiliajokortin virallistamiselta.

– Suhtaudumme ministeriössä myönteisesti lainsäädännön tarkasteluun jatkossa. Liikenteen digitalisaation edistäminen on tärkeää.

Manner-Suomessa ajokorttivaatimuksia olisi Bernerin mukaan mahdollista muuttaa kansallisella lainsäädännöllä, eli EU-direktiivi ei sitä estäisi.

Mobiiliajokortin sovellus ei tallenna tietoa käyttäjän sijainnista. Se ei siis ole seurannan väline.

Päivitetty 2.2. klo 15.30: Uutista päivitetty ministeri Anne Bernerin kommenteilla.