Lakkopäivä rauhoitti bussiliikenteen Tampereella – matkustajille hyvin tilaa

Mielenilmaukseen lähtee SAK:n busseissa Pirkanmaalta noin tuhat ihmistä. Joukkoliikenteen busseja kulkee reilusti harvemmin ja osa linjoista jää kokonaan ajamatta.

liikenne
Hiljainen ja luminen Hämeenkatu
Keskustorin bussipysäkeillä oli aamun ruuhkahetkinä hiljaista.Marjut Suomi / Yle

Aamun työmatkaliikenteessä on ollut ruuhkaa kahdeksan molemmin puolin. Esimerkiksi Tampereelle kohti rantaväylää suuntautuva liikenne oli vilkasta ja pysähteli ajoittain. Samoin Kangasalta keskustaan päin tuleva liikenne kulki varsin hitaasti.

Myös kolmostiellä Hämeenkyröön päin on ollut jonoa. Eniten liikenteeseen tuo hankaluuksia luminen keli. Lue lisää auraustöiden sujumisesta: Kinokset paikoin puolimetrisiä – koko Tampereen kaupungin aurauskalusto liikenteessä

Taksitolpilla aamu on ollut tavanomainen.

Bussimatkustajilta löytyy ymmärrystäkin

Linja-autoliikenteessä jää paljon vuoroja ajamatta. Tampereen seudun joukkoliikenteestä ovat tänään pois pelistä esimerkiksi linjat 6, 9 ja 10. Monilla muilla linjoilla ajetaan reilusti harvennetuilla vuoroilla. Bussien aikataulut voit tarkistaa joukkoliikenteen sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Yle Tampereen toimittajan Anna Sirénin mukaan busseissa on vaihtelevasti matkustajia, mutta kaikissa on tilaa. Jouni Martikainen palasi takaisin kotiin keskustorilta, kun sopivaa bussia ei tullutkaan.

– Päivän suunnitelmat menivät ihan sekaisin, mutta täytyy sitä mielenilmaustakin ymmärtää, Martikainen sanoo.

– Lakkoaamu ei vaikuttanut arkeeni, mutta onhan se hankalaa monille, jotka ovat julkisen liikenteen varassa, sanoo kelitilannetta keskustassa seurannut Aarne Hakkarainen.

Aurauskalustoa lumisella Keskustorilla
Kokon Tampereen kaupungin aurauskalusto on ollut perjantaiaamuna liikenteessä.Marjut Suomi / Yle

Mielenosoittajia noin tuhat Pirkanmaalta

Aktiivimallin vastainen mielenilmaus on pysäyttänyt Pirkanmaalla mm. rakennustyöt ja monet teollisuuslaitokset. Mieltä osoittamaan on Pirkanmaalta lähdössä jo pelkästään SAK:n kuljetuksilla noin tuhat ihmistä.

Mukaan oli lähdössä Keskustorilta myös Airi Leponiemi.

– Ilman muuta, koska ollaan niitä onnellisia, jotka on päässyt työpaikalta eläkkeelle. Mutta niitä on paljon, jotka eivät pääse. Tämä on hyvin tärkeä juttu meille eläkeläisillekin. Toivon, että mahti näkyy siellä meidän hallitukselle, Leponiemi sanoo.

Mielenilmaukseen lähtevien kylttejä
Anna Sirén / Yle

Bussin kyytiin nousijoiden kylteissä luki mm. "Kun haluaa kyykätä, voi mennä salille." Solidaarisuussyistä oli liikkeellä myös Timpsana esiintynyt mies.

– Tämä on perseestä suoraan sanottuna. En ole keneltäkään myönteistä kuullut aktiivimallista. Se on pelleilyä ja vie leivän suusta.

Koulut ja päiväkodit toimivat pääosin normaalisti

Tampereen kaupungin päiväkodit, perusopetuksen koulut, esiopetus sekä aamu- ja iltapäivätoiminta toimivat pääosin normaalisti. Myös ruokailu ja erityislasten kuljetukset toimivat näillä näkymillä tavalliseen tapaan, kerrotaan Tampereen kaupungilta.

Toisaalta esimerkiksi Ylöjärvellä osa palveluliikenteen, koulukyytien ja seudullisen joukkoliikenteen vuoroista jää liikennöimättä.