1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. majoitusliikkeet

100-vuotiaan tilan tarinalle löytyi jatkaja – vaivaistalosta luonnon hiljaisuuden majataloksi

Pitkään ravintola-alalla työskennellyt Tuula Saari löysi Tornion Kourilehdosta paitsi unelmiaan vastaavan majatalon, myös mielenrauhan.

Yrittäjä Tuula Saari testaa pääsalissa menneistä ajoista muistuttavaa saarnatuolia. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

TORNIO Liakanjoen varrella Tornion Kourilehdossa on liki sadan vuoden ajan seissyt jykevä kartano. Yli tuhannen neliön talossa on ehtinyt olla vuosien varrella monenlaista. Se onkin talossa majatalon emäntänä aloittaneen Tuula Saaren mielestä suuri voimavara.

– Tällä talolla on minun mielestä kiehtova tarina. Alatornion kunta on ostanut vuonna 1917 maanviljelijä August Liakalta tämän tilan ja silloiseen päärakennukseen perustettiin vaivaistalo, Saari valottaa.

Sittemmin tilat kävivät ahtaiksi ja vanha rakennus purettiin. Tilalle nousi nykyinen kartano vuonna 1928.

Alkuvuosien jälkeen talossa on toiminut muun muassa vanhainkoti ja viimeisimpänä päihdekuntoutusyksikkö.

– Kun tällä talolla on jo se satavuotinen tarina, niin haluan olla kirjoittamassa sitä, miten se jatkuu, Saari sanoo.

Kartanon pihalla on myös lemmikeillä tilaa temmeltää, mutta sisätiloissa on allergioiden vuoksi päätetty jättää yläkerta kokonaan lemmikkivapaaksi alueeksi. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Yhdeksi osaksi paikallisia palveluita

Vuodenvaihteessa avattuun majataloon on tiensä löytänyt jo muutama kansainvälinen kulkijakin ja Saarella on luja usko siihen, että luonnon helmassa sijaitseva tarinallinen majatalo vetää yöpyjiä. Tähän mennessä kävijät ovat olleet lähinnä yön yli pistäytyjiä, mutta Saari näkisi mielellään myös viipymää koko Meri-Lapin alueella.

– Täällä on paljon edullisia aktiviteetteja. Kesällä voi vaikka pyöräillä Haaparannalta Ylitorniolle ja tulla Suomen puolta alas. Välillä on ihania maisemapaikkoja, joissa voi syödä omia eväitä tai käyttää jo toimivien baarien antimia. Meri-Lapissa on paljon pieniä toimijoita, jotka voisivat tiivistää yhteistyötä ja saataisiin matkailija pysymään alueella, Saari haaveilee.

– Itse koen, että en tarvi tänne pihalle 40 moottorikelkkaa tai satoja huskyja, koska sellaisia palveluja jo läheltä löytyy. En tiedä onko se vain unelmaa, mutta yhteistyö olisi hedelmällistä näissä karuissa oloissa, sanoo Kemistä kotoisin oleva, mutta Torniossa yrittäjänä aloittanut Saari.

Tuula Saari palasi Espanjasta vanhan äitinsä vuoksi Suomeen ja Meri-Lappiin. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Kohtalon johdattamana majatalon emännäksi

Kemistä Saari on lähtenyt kulkemaan jo kauan sitten. Ihan ensimmäisenä peruskoulun jälkeen Ylitorniolle kotiteollisuuskouluun.

Saari sai kolme lastansa noin parikymppisenä, joten ammatillisen koulutuksen hankkiminen jäi aikuisikään. Ravintolakokin tutkinnon suorittaneella Saarella on runsaasti kokemusta eri keittiöistä ja omaakin ravintolaa hän on pyörittänyt muun muassa Espanjassa.

Tornion Kourilehdossa tuli majataloksi sopiva kartano myyntiin naiselle juuri sopivaan saumaan, sillä hän oli palannut vanhan äitinsä vuoksi Suomeen ja Meri-Lappiin. Kartanon myynti-ilmoituksen olivat pistäneet merkille myös naisen paikkakuntalaiset ystävät, jotka olivat sitä mieltä, että siinä se Tuulan haaveilema majatalo nyt komeili.

– Nyt on ollut koko ajan sellainen olo, että täällä olen saavuttanut rauhan, eikä minun tarvitse enää lähteä etsimään mitään, Saari myöntää.

Kemiläispariskunta Merja Yanik ja Pasi Saikkonen majoittui Sleep Inn Beautyssa. Yrittäjätaustainen ystäväpariskunta toivoo Tuula Saarelle myönteisiä tuulia majatalon pyörittämisessä. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Matkustella Saari toki haluaa niin kauan kuin se on mahdollista, mutta majatalon pitämisessä on sekin hyvä puoli, että maailma voi nyt tulla naisen luo kylään ulkomaalaisten asiakkaiden muodossa.

Saari laskeskelee, että hänellä on vielä kymmenisen vuotta tehokasta työikää jäljellä. Mitä sitten tapahtuu, sitä hän ei vielä ole tarkkaan miettinyt.

– Sitten kun oma eläkkeelle jääminen on ajankohtaista, niin ehkä perustan tänne sitten rokkareiden vanhainkodin, Saari puhkeaa matalaan nauruun.

Omaa kädenjälkeä sisätiloihin ja puutarhaan

Majatalon emäntä on laitellut melko hyväkuntoisen talon tiloja pikkuhiljaa mieleisekseen ja tarttuu kohennettaviin kohteisiin tarpeen mukaan. Öljyä hurjasti hörppivän talon lämmitysjärjestelmää hän aikoo ruveta päivittämään ensimmäisten asioiden joukossa.

Isossa talossa on runsaasti mahdollisuuksia muokata tiloja moneen käyttöön. Saari onkin ryhtynyt työstämään yhteen yläkerran oleskelutilaan baaria.

– Tavoittelen sellaista englantilaista pubitunnelmaa. Täällä olisi mahdollisuus muidenkin kuin asukkaiden käydä nauttimassa hyvästä ruuasta ja oluesta ja seurata vaikka urheilua samalla, Saari sanoo.

Huonet ovat kaikki persoonallisesti sisustettuja. Värimaailmaa löytyy hempeistä pastellisävyistä räväkkiin retrokuoseihin. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Kesän koittaessa myös puutarhaan on tarkoitus jättää oma kädenjälki. Vuosikymmeniä sitten perustettu puutarha on edelleen melko hyvässä kunnossa.

– Tähän taloon tuli Karjalasta 20-luvun alussa johtajattareksi Anna-Liisa Vuorio, jonka mies Väinö Vuorio toimi tilan pehtoorina. Vuoriot rakensivat oleskeluakin varten tänne hyötypuutarhaa karjalaiseen tyyliin.

– Ajattelin jatkaa kesällä puutarhan hoitoa niin, että toisin tälle alueelle tyypillisiä kasveja sinne myös, Saari suunnittelee.

Omaa puutarhaa voisi hyödyntää myös majatalon ruokalistalla, jossa Saari kaavailee olevan kansainvälisen ulottuvuuden lisäksi vahvasti paikallisuutta.