Cheek-elokuvan ohjaaja: "Ei ole ollut vahtikoiria paikalla vaan pikemminkin konsultteja"

Cheekistä kertova Veljeni vartija -elokuva tehtiin tiiviissä yhteistyössä artisti Jare Tiihosen kanssa.

Cheek
Cheek-elokuva. Jare Tiihonen (Antti Holma) ja räppärin tyttöystävä Noora (Saga Sarkola).
Tähtihetkessä keskusteltiin Cheekin eli Jare Tiihosen elämäntarinan kertovasta elokuvasta.

Cheekin eli räppäri Jare Tiihosen urasta kertova Veljeni vartija -draama näyttää kiinnostavan katsojia, mutta kriitikot ovat moukaroineet elokuvaa huolella. Cheek-elokuvaa on kritisoitu esimerkiksi mainosmaisuudesta ja pinnallisuudesta.

Ohjaaja-käsikirjoittaja JP Siili oli vähällä olla tarttumatta tarjoukseen, kun hänelle tarjottiin räppärin elämänkerran ohjaustyötä.

– Ensin tuli mieleen onko tämä joku operaatio markkinointiin ja mainostukseen, kun sain soiton elokuvatuottajalta. Pohdin, onko kolmekymppisen kaverin elämässä tapahtunut kertomisen arvoisia asioita. Ensin meinasin jo kieltäytyä kunniasta, mutta muutin mieleni, kun tuottaja kertoi, että Cheek aikoo lopettaa.

Siili innostui, koska hänelle aukesi näkymä ristiriitaiseen tilanteeseen. Hänestä oli mielenkiintoista, että menestynyt ja intohimolla työtä tehnyt artisti ei halunnut enää jatkaa uraansa._ Veljeni vartija_ kertoo Antti Holman esittämän Jare Tiihosen ihmissuhteista, menestyksen tavoittelusta ja pinnalla liitävän räppärin elämäntavasta.

Elokuva Cheekistä oli Jare Tiihosen oman unelman toteutuminen. Veljeni vartija tehtiin tiiviissä yhteistyössä Tiihosen kanssa.

– Istutin Jaren kanssani tuntien palavereihin muutaman kuukauden jaksolla. Jare myös valmensi Antti Holmaa räppäämään ja kaiken kaikkiaan oli superkonsultin roolissa.

Siili ei haastatellut elokuvaan Cheekin musiikkia tai julkisuuskuvaa kriittisesti katsovia tahoja. Elokuva on myös täysin Tiihosen näkökulmaa ja kertomusta. Veljeni vartija pitää yllä Cheekin brändin makeaa elämää: autoja, samppanjaa ja naisia riittää.

Ohjaajan mielestä Veljeni vartija ei ole fanielokuva

Tiihonen oli myös kuvauksissa mukana ensimmäisestä kuvauspäivästä lähtien. Hänen managerinsa Carla Ahonius toimi elokuvassa yhtenä tuottajista huolehtimalla etenkin musiikkipuolesta. Siili kuitenkin korostaa, että hän sai tehdä elokuvasta oman näköisensä.

– Ei ole ollut vahtikoiria paikalla vaan pikemminkin konsultteja. Sovittiin vapaista käsistä ja se sopimus piti. Tietyistä asioista tietysti keskusteltiin. Kun Jare sai käsikirjoituksen luettavakseen, hän olisi halunnut jättää muutaman asian pois. Hän kuitenkin hyväksyi kuitenkin lopulta kaiken.

Tiihosta ei esimerkiksi alkuun miellyttänyt kuvaus hänen uransa alkutaipaleen englanninkielisestä räppäämisestä.

Siilin mielestä Veljeni vartija ei ole fanielokuva.

– Kyllä sen täytyy toimia Cheekin faneille, mutta lähdin hakemaan sieltä jotakin yleispätevää. Elokuvan keskeisiä teemoja ovat ylisukupolven periytyvät negatiiviset kierteet. Uskon myös, että elokuvalla on annettavaa niille jotka ovat kiinnostuneita suomenkielisestä musiikista, populaarikulttuurista ja musiikin lähihistoriasta.