Aavasaksan laskettelurinteitä ei saada vielä auki – hississä mysteerivika

Ylitornion Aavasaksan laskettelurinteen uusi rinne piti ottaa käyttöön tammikuun lopulla. Avajaisia on jouduttu siirtämään hissirikon vuoksi.

hiihtohissit
Laskettelijoita laskettelurinteen yläosassa.
Risto Koskinen / Yle

Ylitornion Aavasaksan laskettelurinteen avajaiset oli suunniteltu pidettäväksi 27. tammikuuta. Aavasaksalle on rakennettu uusi rinne, mutta yleisö ei ole päässyt sitä vielä kunnolla testaamaan. Keskuksen kolmas rinne on vajaan kilometrin mittainen, leveä laskettelubaana. Aiemmin se on ollut niin sanottuna metsäreittinä, mutta ei virallisena laskettelurinteenä.

Turvallisen laskettelurinteen rakentaminen on vaatinut paljon töitä. Alueella on tehty muun muassa maansiirto- ja räjäytystöitä. Uusi kolmas rinne on vaatimustasoltaan keskivaikea.

Aavasaksan uutta rinnettä rakennetaan.
Ylitornion kunta

Aavasaksalla lasketeltu 50 vuotta

Aavasaksalla vietetään juhlavuotta. Laskettelukeskus täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Keskuksen hissi on alkuperäinen, mutta se on käynyt läpi täysremontin. Tammikuun lopulle suunnitellut avajaiset saivat kuitenkin juuri hissiongelmien vuoksi ikävän käänteen.

– Kyseessä on ilmeisesti sähkövika. Sitä ei ole saatu vielä paikallistettua. Vikaa etsitään koko ajan, kertoo Ylitornion kunnan nuorten työpajan ohjaaja Katja Tuukkanen.

Avajaisia joudutaan edelleen lykkäämään

– Ei ole oikein onni myötä eikä kaikki mene niin kuin Strömsössä. Hississä on mysteerivika. Syitä suljetaan yksi kerrallaan nyt pois, että hissi saataisiin toimimaan kunnolla, Tuukkanen sanoo.

Remontoitua hissia voi pyörittää vain puolella kapasiteetilla. Jos noin joka kolmannelle laskettelijalle antaa kapulan, hissi vielä toimii, mutta enempää hissi ei kestä.

Ylitornion kunnan ylläpitämä laskettelukeskus joutuu siis vielä odottamaan laskijoita. Kunta tiedottaa tilanteesta ja vian selviämisestä heti, ja rinteet avataan, kun hissi saadaan toimimaan.

Uuden rinteen lisäksi Aavasaksan laskettelukeskusta on kehitetty viime vuosina muutenkin. Viime talvena laskettelukeskukseen valmistui uusi kahvila- ja huoltorakennus.