1. yle.fi
  2. Uutiset

Britannian Kate ja William vierailivat Skam-koululla – Vierailusta liikuttunut Skam-Isak oli herttuaparia vastassa

Britannian kuninkaalliset Cambridgen herttupari William ja Kate ovat vierailleet neljä päivää Ruotsissa ja Norjassa.

Norja
Uutisvideot: Britannian kuninkaalliset vierailivat Skam-nuorisosarjan kulisseissa Oslossa.
Uutisvideot: Britannian kuninkaalliset vierailivat Skam-nuorisosarjan kulisseissa Oslossa.

Britannian prinssi William ja hänen puolisonsa Kate ovat vierailleet suositun SKAM-nuortensarjan kuvauspaikkana toimineessa Hartvig Nissens -lukiossa Oslossa. Vierailun on tarkoitus muistuttaa nuorten mielenterveyteen liittyvistä kysymyksistä, joita on käsitelty myös norjalaissarjassa.

Cambridgen herttuaparin otti vastaan Skam-sarjan kolmannen tuotantokauden päänäyttelijä "Isak" eli Tarjei Sandvik Moe.

– Olen liikuttunut siitä, kun kuulin, että he haluavat tavata meidät ja puhua kanssamme mielenterveydestä eikä vain siksi, että Skam oli niin suosittu. He haluavat puhua kanssamme, koska nostimme sarjassa esiin tärkeitä aiheita, sanoi Moe NRK:lle (siirryt toiseen palveluun).

Myös muita sarjan näyttelijöitä oli mukana kouluvierailulla.

NRK:n mukaan selfiet eli yhteiskuvat herttuatar Catherinen kanssa olivat kielletty, mutta hän jutteli paikalle saapuneiden nuorten kanssa juurikin mielenterveydestä ja Skamin vaikutuksesta nuorten elämään.

Osa näyttelijöistä oli torstaina kuninkaanlinnassa

Torstaina Cambridgen herttuapari tapasi torstaina Norjan kuningasperhettä sekä kävi muun muassa katsomassa kuninkaallista patsaspuistoa. Virallinen illallinen oli kuninkaanlinnassa. Sinne oli kutsuttu Skam-näyttelijöistä ainakin Tarjei Sandvik Moe ja Sanaa näytellyt Iman Meskini. Kuningas Haraldin kerrottiin pitäneen lämpimän puheen herttuaparille.

– Olette perhettä. Se tekee tästä vierailusta erityisen, minulla ja kuningattarelle, mutta myös meille kaikille, tviittasi Norjan kruununprinssipari Norjan kuninkaan illallispuheesta. Norjan kuningas Harald on Britannian kuningatar Elisabetin pikkuserkku.

Britannian prinssi William ja hänen puolisonsa Kate saapuivat torstaina Norjaan. Nelipäiväinen vierailu alkoi tiistaina Ruotsista ja päättyy tänään Norjassa.

Pikku kuninkaalliset ulos

Ruotsissa kuninkaalliset pääsivät pelaamaan jääpalloa, vierailivat ruotsalaisessa koulussa sekä design-näyttelyssä. Tukholman valokuvataiteen museossa Fotografiskassa prinssi William riemastutti kutsuvieraita puhumalla ruotsia. Hän kuvaili kokemuksiaan Ruotsissa inspiroiviksi.

– Otamme mukaamme kotiin yhden opin, aiomme jatkossa kannustaa lapsia ulkoilemaan mahdollisimman paljon, säässä kuin säässä, sanoi prinssi puheensa lopuksi.

Herttuapari odottaa kolmatta lastaan, jonka laskettu aika on kerrottu olevan huhtikuussa.

Britannian kuninkaallisten hyvin mennyttä pohjoisen vierailua varjostaa yksi kriittinen seikka.

The Guardian lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun)Britannia on alkanut brexit-päätöksen jälkeen käyttää kuninkaallisiaan aktiivisesti julkisuuskuvansa kiillottamiseen. Lehden mukaan Britannian ulkoministeriö viestittää kuninkaallisten vierailujen kautta, että vaikka maa on eroamassa EU:sta, Britannia tulee edelleen olemaan osa Eurooppaa.

*Lue lisää: *

Iik, sehän on Isak! Yle vieraili Skam-koululla Oslossa, kun huppupäinen Isak tupsahti yllättäen kuviin

Britannian kuninkaalliset kohentavat brexit-maan mainetta ahkeralla matkailulla – tänään ohjelmaan kuului jääpalloilu

Huippusuositusta Skam-sarjasta tehdään englanninkielinen versio – nähtävissä vain Facebookissa

Lähteet: EBU, Reuters

Lue seuraavaksi