1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. päivähoito

Helsinki selvitti viimein totuuden päiväkotimatkoista: 98 prosenttia lapsista pääsee perille alle puolessa tunnissa

Silti noin 500 lapsen matka päiväkotiin venyy julkisilla liikennevälineillä yli luvatun 30 minuutin rajan.

päivähoito
päiväkoti
Valtaosa lapsista pääsee päiväkotiin Helsingissä suositellussa ajassa.Kari Ahotupa / Yle

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla tartuttiin viime syksynä työlääseen tehtävään. Päiväkotimatkojen todellinen pituus selvitettiin lokakuussa lasten kotiosoitteiden avulla.

Selvisi, että peräti 98 prosenttia kaikista suomenkielisessä päivähoidossa olevista lapsista pääsi hoitopaikkaansa alle puolessa tunnissa julkisia liikennevälineitä käyttäen. Keskimääräinen päiväkotimatka kesti Helsingissä kesti 10,5 minuuttia.

Varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas on tyytyväinen siihen, että kokonaistilanne on nyt tiedossa.

– Asiat, jotka eivät suju hyvin, saavat aina enemmän huomioarvoa. Tämä auttaa näkemään sen, kuinka monessa tapauksessa onnistumme. Toisaalta näemme myös sen, missä emme onnistu ja mitä voimme tehdä sen eteen.

Järvenkallas: Jotkut perheet valitsevat itse päiväkodin kauempaa

Mukana selvityksessä oli noin 22 200 lasta. Noin 500:lla heistä matka-aika päiväkotiin venyi joukkoliikennettä käyttäen yli 30 minuutin. Pisimmät matkat kestivät runsaan tunnin. Yli 45 minuuttia joutui matkaamaan alle sata lasta. Tulokset ovat hyvin samansuuntaisia kuin Ylen viime syksyn selvityksessä.

Järvenkallas pitää todennäköisenä, että nyt keväällä pitkiä matkoja on jonkin verran lokakuuta enemmän.

– Vuodenvaihteessa lapsia ei lähde kouluun, mutta uusia lapsia tulee paljon sisään. Kevät ei ole siten syksyä helpompi. Me olemme tilojen suhteen aika täynnä.

Järvenkallas muistuttaa kuitenkin jälleen, että joillekin perheille pitkä matka on oma valinta, kun päivähoitoon kuljetaan esimerkiksi työpaikan lähelle tai vaikkapa kielikylvyn perässä. Hän toteaa kuitenkin, että valtaosa vanhemmista toivoo paikkaa nimenomaan kodin läheltä.

Uusia päiväkoteja tarvitaan – jatkuvasti

Kotihoidontuen käyttö on Helsingissä vähentynyt loppuvuodesta 2017 noin 500:lla. Vastaavasti lasten määrä päiväkodeissa on kasvanut yli 600:lla, eli sekä tiloja että päiväkotihenkilökuntaa tarvitaan lisää.

– Tässä kaupungissa perheet valitsevat koko ajan aiempaa enemmän päiväkotihoidon, jolloin kaupungin pitää huolehtia, että tänne tulee myös koko ajan päiväkodeille lisää tilaa. Tilojen täytyy kasvaa samaa vauhtia kaupungin kanssa, muuten matkat alkavat venyä, Järvenkallas toteaa.

Hän lupaa, että matka-aikoja tarkasteellaan yhtä perusteellisesti myös jatkossa.

Lue seuraavaksi