1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsissa äänestettiin Polarican saksanhirvikäristys vuoden ruokahuijaukseksi – yhtiö miettii pakkausmerkintöjään

Ruotsalaiset äänestivät Polarican saksanhirvikäristyksen vuoden ruokahuijaukseksi. Äänestyksen järjesti ruotsalainen Äkta vara -kuluttajajärjestö.

Ruokahuijaukset
Kuvakaappaus Äkta vara -kuluttajajärjestön nettisivuilla olevasta tiedotteesta.
Kuvakaappaus Äkta vara -kuluttajajärjestön nettisivuilla olevasta tiedotteesta.Äkta vara

Ruotsalaiset ovat valinneet vuoden ruokahuijaukseksi (siirryt toiseen palveluun) Polarican saksanhirvikäristyspakkauksen, jossa on käristykseksi leikattua saksanhirvenlihaa 240 grammaa.

– Uskon, että monet ovat äänestäneet sen puolesta, että tällaista tuotetta pidetään hämäävänä. Pakkauksen antama mielikuva poikkeaa siitä, mitä se sisältää, sanoo Äkta vara -liiketoiminnan johtaja Björn Bernhardson järjestön tiedotteessa.

Äkta vara (siirryt toiseen palveluun) on kuluttajajärjestö joka puolustaa aitoa ruokaa ja pyrkii suojelemaan kuluttajia harhaanjohtavilta tuotteilta ja ruokahuijauksilta.

Alla niitä Äkta vara -järjestön kokoamia näkemyksiä ja perusteita sille, miksi saksanhirvikäristyspakkaus äänestettiin vuoden ruokahuijaukseksi.

Ensinnäkin valmistajan Polarica Wild Food -nimestä huolimatta tuotteen liha ei ole luonnonvaraisista eläimistä tai polaarisilta alueilta. Sen sijaan tuote tulee Uudessa-Seelannissa syntyneistä tarhatuista saksanhirvistä, kuten ainesosaluettelosta käy ilmi.

Lisäksi tuoteselosteesta huolimatta pakkauksessa viitataan villieläimiin ja ruotsalaiseen erämaahan. Pakkauksen kannessa näyttää olevan myös kuva Lapin luonnosta ja pakkauksen takana lukee isolla: "Ruokaa erämaasta".

Kermainen riistakäristys, perunagratiini ja paistetut sienet lautasella.
Tea Manninen / Yle

Polaricalle valinta tuli yllätyksenä

Polarican toimitusjohtajan Samuli Eskolan mukaan yhtiössä ihmetellään kyseenalaista kunniaa tuonutta valintaa.

– Tätä meillä ollaan yhtiössä paljon pohdittu ja käyty tarkkaan läpi kaikkien tuotteiden pakkausmerkinnät. Valinta on meille vähän mysteeri, koska tuotteessahan lukee kannessa isoilla kirjaimilla, että tuote sisältää vain saksanhirveä.

Eskolan mukaan mitään epäselvää ei ole myöskään pakkauksen tuoteselosteessa, koska siinä on merkitty, että tuote on valmistettu Uudesta-Seelannista tuodusta saksanhirvestä. Eskola painottaa lisäksi, ettei tuotteessa ole myöskään muuta lihaa kuin saksanhirveä.

– On hyvin mielenkiintoista mistä tällainen väärinymmärrys on voinut muodostua, koska tuotesisältö on erittäin hyvin ja tarkkaan kuvattu, niin kuin laki ja määräykset edellyttävät.

Pakkaukseen tehdään ehkä muutoksia

Toimitusjohtaja Samuli Eskolan mukaan huijaustuotteeksi valitun käristyspakkauksen merkintöjen selkeyttämistä mietitään Polaricassa. Asia on ollut työn alla jo pari viikkoa.

– Yksi ratkaisu voisi olla se, että meillä tuotannossa olevan suuremman 500 gramman myyntipakkauksen mukaisesti käytetään kannessa saksanhirven kuvaa ja tarkempaa merkintää siitä, mistä eläin tulee.

Eskola kuitenkin epäilee, että ongelma voi olla se, että kuinka pieneen pakkaukseen saadaan mahtumaan mahdolliset uudet merkinnät. Lienee kuitenkin selvää, että joitakin muutoksia pakkaukseen tullaan tekemään.

– Nämä ovat tietenkin niitä käytännön ongelmia joita pohditaan. Sen jälkeen kun ollaan saatu kaikki asiaan liittyvä palaute, niin voimme tehdä päätöksiä ja toteuttaa lopulliset korjaavat toimenpiteet, sanoo Samuli Eskola.

Suomalaiset eivät ole valittaneet

Ruotsissa hujaustuotteeksi valittua Polarican saksanhirvikäristystä myydään myös Suomessa. Pakkaus on muuten sama, mutta tuotteen nimenä on Riistakäristys. Nimen yläpuolella olevasta pienemmästä lisätekstistä selviää sitten, että myytävä liha on tarhattua saksanhirveä.

Polarican toimitusjohtaja Samuli Eskola vakuuttaa, ettei yhtiö ole saanut Suomesta kriittistä palautetta riistakäristys-nimellä myytävästä tuotteesta.

– Myytävässä pakkauksessa on kaikki kerrottu avoimesti, joten siltä osin väärinymmärryksiä ei ole voinut tulla. Suomessa ei ole asiaan liittyen ollut koskaan mitään ongelmia.

Eskolan mukaan saksanhirvikäristyksen saama negatiivinen titteli ei ole näkynyt Ruotsissa tuotteen myyntiluvuissa.

– On ollut hyvin rauhallista eikä juuri palautettakaan ole tullut. Mitään muutoksia ei ole näkynyt myyntipuolellakaan, joten ehkä tämä on aihettanut pohdintoja vain pienessä joukossa kuluttajia.

Käristys valmistuu
Hirvikäristys tulee monelle mieleen ensimmäiseksi kun puhutaan riistakäristyksestä.Juha Mäntykenttä / Yle

Riistakäristys ei vastaa mielikuvaa

Rovaniemellä tehty pikagallup osoittaa, että ihmiset ymmärtävät riistakäristyksenä mieluummin jotain muuta kuin uusseelantilaisen saksanhirvikäristyksen.

Ihmisiltä kysyttiin sitä, mitä hän syö silloin kun syö riistakäristystä ja mistä liha tulee.

– Olen syönyt riistakäristystä muutaman kerran täällä käydessäni, mutta itselläni tulee ainakin hirvi ensimmäisenä mieleen riistakäristyksestä. Tietenkin myös kaikki metsäeläimet jotka juoksevat vapaina tuolla metsissä, kertoo mielipiteensä Pohjanmaalla asuva ja Rovaniemellä työmatkalla oleva nuorehko mies.

– Tiedän, se on saksanhirveä. Sitähän ei tiedä mitä se on, sitä ei tiedä kukaan, mutta kyllä sitä tulee joskus syötyä. Enemmän syön kuitenkin hirveä. En minä ole halunnut sitä ajatella lainkaan mistä se riistakäristys tulee. Se tulee mistä tulee, vastaa vanhempi paikallinen herra.

– Se on saksanhirveä, mutta nimi ei kerro sitä mitä se on. Kun se on kasvatettu eläin ja sitä myydään riistakäristyksenä, niin kyllä se minulle oli vähän pettymys kun eka kertaa kuulin sen. Itse kun teen riistakäristystä niin se on varmasti ihan eri tavarasta, vakuuttaa puolestaan nuorempi paikallinen mies.

Lue seuraavaksi