1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroviisut

Ukrainan tyrmäämä venäläinen pääsee sittenkin Euroviisuihin: uusi mahdollisuus Lissabonin lavalla

Viime vuonna Ukraina ei sallinut laulajan esiintymistä Euroviisuissa, koska tämä oli esiintynyt Krimillä. Nyt pyörätuolissa istuva Julija Samoilova on valittu kertaalleen Venäjän viisuedustajaksi.

Euroviisut
Venäjän euroviisuedustaja Julija Samoilova.
Venäjän euroviisuedustaja Julija Samoilova.Nikolay Vinokurov

Kun laulajat ympäri Euroopan kokoontuivat viime toukokuussa Kiovaan kilpailemaan Euroviisuissa, Venäjä puuttui joukosta. Julija Samoilova, Venäjän euroviisuedustaja, esiintyi samaan aikaan Sevastopolissa Krimin niemimaalla voitonpäivän konsertissa.

Laulaja saa kuitenkin toisen tilaisuuden kilpailla tänä vuonna. Venäjä on ilmoittanut, että Julija Samoilova edustaa maata toukokuussa Lissabonissa järjestettävissä Euroviisuissa.

– Näin alkoi valmistautuminen Euroviisuihin! Vihdoin, laulaja riemuitsi uudesta mahdollisuudestaan Instagramissa.

Laulu on Samoilovan mukaan jo valittu, mutta sitä ei vielä ole julkistettu. Viime vuonna Samoilovan oli määrä laulaa englanniksi kappale "Flame is Burning (siirryt toiseen palveluun)".

Boikotti ei näytä toteutuvan

Samoilova ei päässyt viime vuonna Euroviisuihin, sillä hän oli esiintynyt Krimillä niemimaan valtauksen jälkeen vuonna 2015. Ukraina ei halunnut päästää laulajaa tästä syystä kilpailuun, sillä maan lakien mukaan rajanylitys Krimille Venäjän puolelta on tuomittava rikos. Venäjä vetäytyi lopulta kilpailusta.

Monet pitivät Samoilovan asettamista Venäjän edustajaksi Kremlin ideana, sillä kilpailua tai äänestystä Venäjän ehdokkaasta ei järjestetty.

Samoilova ei ollut ennen Euroviisuja Venäjällä kovin tunnettu. Hän on tullut toiseksi kykyjenetsintäkilpailussa vuonna 2013, ja käyttää pyörätuolia perinnöllisen lihassurkastuman vuoksi.

Kiovan Euroviisujen aiheuttaman kohun jälkeen Venäjällä on ehdotettu jopa Euroviisujen boikotoimista jatkossa. Esimerkiksi duumaedustaja Stanislav Gorovuhin ehdotti venäläisen Life-uutissivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun), että Venäjä jättäisi viisut välistä vuonna 2018.

Lue lisää aiheesta:

Venäjän kiistelty euroviisuehdokas kuntoutuu suomalaisklinikalla – "Parhaat tilastot onnistuneissa leikkauksissa"

Lue seuraavaksi