Aktiivimallin mielenilmaus ei kaikkia hetkauttanut, joidenkin työpaikoilla puolestaan hiljeni

Samaan aikaan, kun työttömyysturvan aktiivimallia vastustava mielenilmaus velloi Senaatintorilla, jatkui perjantai Kanta-Hämeessä tuttuun malliin.

työttömyysturvan aktiivimalli
Kolme bussia lumisella kadulla
Hämeenlinnassa tietyt vuorot kulkivat, vaikka osa oli mielenilmauksen vuoksi peruttu.Hannu Harhama / Yle

Tai ei sentään ihan tuttuun malliin. Päivään toivat uutta lisäurakkaa lumityöt sekä aktiivimallin mielenilmaus ja siihen liittyvät poliittiset lakot. Esimerkiksi kaikki bussit eivät ole kulkeneet tänään Kanta-Hämeessä.

Vesilahdelta Hämeenlinnassa töissä käyvä Jaana Jantola sanoo, että mielenilmaus ja sen vaikutukset eivät juurikaan ole näkyneet hänen päivässään. Seuturekryssä työskentelevä Jantola on kuitenkin kuullut hieman toista pääkaupunkiseudulla työskenteleviltä työntekijöiltä.

– Sieltä on vähän kuulunut sitä, että ei ole ihan päässyt töihin niin kuin on suunnitellut.

Jantolan mukaan kyse on kuitenkin joistakin työntekijöistä. Seuturekryllä on päivittäin satoja ihmisiä töissä, joten valtaosa on päässyt töihin.

Kun Jantolalta kysyy mielenilmauksen oikeutuksesta, hän pohtii tovin.

– Ehkä tämä tapa, jos ajatellaan asiaa, mitä vastaan tässä mieltä ilmaistaan, ei ehkä ihan kohdennu oikeisiin henkilöihin, kun tämä kohdentuu juuri niihin henkilöihin, joiden puolesta tätä asiaa hoidetaan.

Lapset odottivat bussia turhaan

Myös hämeenlinnalainen Hanna Sulander kertoo, ettei mielenilmaus ole vaikuttanut hänen arkeensa. Sen sijaan hänen lapsensa olivat odottaneet turhaan bussia, jonka piti kaikesta huolimatta kulkea. Lapset joutuivat kävelemään kouluun.

– Ja menivät varmaan tunnin myöhässä molemmat.

Bussiliikenteen lisäksi myös esimerkiksi rakennuksilla ja elintarviketeollisuudessa on ollut hiljaista, mutta paikoin myös muualla on pidetty ovia tänään säpissä.

SSAB:n toimihenkilöiden pääluottamusmies Jari Kangas kertoo, että konsernin Hämeenlinnan tehtaalla linjoja seisoo.

– Siellä ei ole kuin turvamiehitys, jolla taataan, että jatkuvatoimisia linjoja ei ole tarvinnut ajaa alas. Meillä on uuneja, sinkkipatoja, jotka pitää pitää lämpösenä. Niiden ylösajo kestäisi lähes vuorokauden.

SSAB:n Hämeenlinnan tehtaan toiminta pyörii normaalisti jälleen lauantaina.

Helsingin Senaatintorilla työttömyysturvan aktiivimallia vastusti perjantaina poliisin arvion mukaan noin 8 000 ihmistä. Joukossa myös tukku kantahämäläisiä.

Miten aktiivimalli syntyi, lue siitä täältä.