Herätys: Algoritmi on jo demokratian uhka, FBI-muistion julkaisun seuraukset ja kunnon pakkastalven alku

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kiran Garimella tutkii sosiaalisen median polarisaatiota. "Elämme omissa kuplissamme."
Kiran GarimellaKimmo Hiltunen / Yle

Algoritmien valta puraisee jo yhteiskunnan perusteita

Hakukoneet ja sosiaalinen media tekevät puolestamme valintoja, joiden taustoja voimme arvailla. Algoritmit ovat internet-jättien suurin yrityssalaisuus. Niiden valinnoilla on kuitenkin suuri merkitys siinä, millaisiin ajatuksiin verkossa törmäämme. Väitöskirjaansa tekevän Kiran Garimellan mukaan sosiaalisessa mediassa pidetään puolueellisista ihmisistä. Se johtaa osaltaan yhä etäämmälle ajautuvien ryhmien syntymiseen. Tämä vaikuttaa jopa vaalien tuloksiin, kuten Yhdysvalloissa on nähty.

Presidenttiparille syntyi perjantaina poika

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tervehtivät kansalaisia Presidentinlinnan parvekkeelta
Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio Presidentinlinnan parvekkeella 1.2.2018.Markku Ulander / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistölle ja rouva Jenni Haukiolle syntyi perjantaina poikavauva. Äiti ja poika voivat Tasavallan presidentin kanslian tiedotteen mukaan hyvin. Iloinen uutinen hurmasi sosiaalisessa mediassa ja presidenttipari sai hetkessä tuhansia onnitteluja.

Donald Trump päätti antaa julkaista FBI:ta sättivän muistion – mitä siitä seuraa?

Yhdysvalloissa julkaistiin perjantai-iltana Suomen aikaa republikaanipoliitikon kirjoittama muistio, joka syyttää liittovaltion poliisia ja

Tummaan liituraitapukuun pukeutunut Nunes tulee paperi kädessään ovista, joissa lukee kyltissä punaisella pohjalla: "Rajoitettu alue. Ei pääsyä yleisölle eikä medialle. Kamerat ja nauhoituslaitteet kielletty ilman lupaa." Takana näkyy toinen mies tulossa ovista.
Edustajainhuoneen tiedustelukomitean republikaaninen puheenjohtaja Devin Nunes laati muistion, joka kyseenalaistaa oikeusministeriön ja FBI:n toimet Venäjä-tutkinnassa.Shawn Thew / EPA

oikeusministeriötä väärinkäytöksistä Venäjä-tutkintaan liittyen. Ylen kirjeenvaihtaja kertoo analyysissaan, mitä julkistuksesta seuraa.

180 astetta: Miksi esimerkiksi seksuaalisesta häirinnästä ilmoittaminen on vaikeaa?

Pilliinpuhaltajat ovat henkilöitä, jotka tuovat julkisuuteen tai viranomaisten tietoon lainvastaista ja epäeettistä toimintaa. Hiljaisuus

180 astetta pääkuva
Yle Uutisgrafiikka

tällaisissa tapauksissa johtuu yleensä siitä, että asioiden esiin nostamisella on seurauksia, sanoo oikeustieteen tohtori Riku Neuvonen.

Usean päivän pakkasjakso alkamassa

Lauantai-iltapäivän sää.
Yle Sää

Korkeapaine vahvistuu Suomen ylle ja tuo mukanaan useita päiviä kestävän pakkasjakson. Ennusteiden mukaan helmikuun alkua vietetään tästä eteenpäin varsin kylmässä säässä, pohjoisessa pakkanen on jopa kireää. Lauantaina maan etelä- ja keskiosissa tulee vielä paikoin lumikuuroja, mutta lämpötila laskee ihan etelässäkin pakkaselle. Kylmän tunnetta lisää jopa hyytävä koillistuuli.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.