1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskunta

Eduskunnan puhemies vaihtoon – Paula Risikko ja Ilkka Kanerva kokeneimmat ehdokkaat

Perussuomalaisten hajoamisen seurauksena eduskunnan puhemiehen paikka siirtyy nyt toiseksi suurimmaksi eduskuntaryhmäksi nousseelle kokoomukselle.

Ilkka Kanerva ja Paula Risikko. Kuva: Heikki Saukkomaa, Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kokoomuksen eduskuntaryhmä kokoontuu maanantaina kello 10 valitsemaan ehdokkaansa eduskunnan puhemieheksi. Eduskunta äänestää puhemiehestä heti puolen päivän jälkeen.

Siniseen eduskuntaryhmään nykyisin kuuluva Maria Lohela on toiminut eduskunnan puhemiehenä kevään 2015 hallitusratkaisun jälkeen. Maanantaina valitaan puhemies eduskunnan loppukaudelle, joka päättyy huhtikuun 2019 eduskuntavaaleihin.

Puhemiehistössä tapahtuu muitakin muutoksia. Keskustan Mauri Pekkarinen jatkanee ensimmäisenä varapuhemiehenä, mutta suurin oppositiopuolue, SDP, saa toisen varapuhemiehen paikan, jolle on vahvimmin ehdolla Tuula Haatainen.

Kokoomuksen ryhmässä eduskunnan loppukauden ”pätkäpuhemieheksi” on ilmoittautunut ehdolle useita kokeneita kansanedustajia ja yksi ministerikin.

Risikon valinta avaisi ministeriruletin

Ennakkoarvioiden mukaan vahvimmaksi ehdokkaaksi on noussut sisäministeri Paula Risikko. 57-vuotias terveystieteiden tohtori Seinäjoelta ja Vaasan vaalipiiristä on istunut eduskunnassa vuodesta 2003.

Entisen kokoomusjohtajan Jyrki Kataisen ”dream teamiin” kuulunut Risikko tavoitteli kokoomuksen puheenjohtajan tehtävää kesällä 2014. Hän voitti niukasti Jan Vapaavuoren, mutta hävisi Alexander Stubbille.

Risikko aloitti nykyisessä eduskunnassa keväällä 2015 toisena varapuhemiehenä. Hän siirtyi sisäministeriksi, kun kesäkuussa 2016 kokoomuksen johtoon noussut Petteri Orpo nosti luottonaisen ja sote-veteraanin takaisin hallitukseen.

Risikko on ollut kokoomuksen tiukka pääneuvottelija sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta koskeneissa hallituksen sisäisissä väännöissä.

Risikon nousu puhemieheksi johtaisi ainakin yhteen ministerivaihdokseen. Kokoomuksen johdolle avautuisi mahdollisuus myös ministerikierrätykseen, jolla voisi uudistaa puolueen kasvoja kohti lähestyviä maakunta-, eduskunta- ja EU-vaaleja.

Kanervalla ylivoimainen kokemus – mutta

Ilkka Kanerva valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran syksyn 1975 hajotusvaaleissa. Hän on valtiopäivien lukumäärällä mitattuna Suomen pitkäaikaisin kansanedustaja.

Turkua ja Varsinais-Suomea eduskunnassa edustava ja viime kesänä ministerin arvonimen saanut Kanerva täytti juuri 70 vuotta. Hänen pitkälle uralleen politiikassa on mahtunut parempia ja huonompia aikoja.

Ministeri Kanerva on ollut ministerinä kolmessa hallituksessa, kolmella vuosikymmenellä, ja eduskunnan varapuhemiehenä hän toimi vuosina 2003–07. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija johtaa eduskunnan puolustusvaliokuntaa ja hän on toiminut Etyjin johtotehtävissä.

Puhemieskisassa Kanerva olisi ylivoimainen ehdokas, mutta ulkoministerin eroon keväällä 2008 johtaneen tekstiviestikohun kaltaiset yksityiselämän värikkäät vaiheet ovat kolhineet miehen mainetta.

Satonen ja Virolainen tarjoavat vaihtoehdon

Paula Risikon ja Ilkka Kanervan ohella puhemiehen tehtävästä ovat olleet kiinnostuneita kansanedustajat Arto Satonen ja Anne-Mari Virolainen. He tarjoavat puoluejohdolle valinnan varaa eri pelitilanteisiin.

Pirkanmaalta vuonna 2003 ensimmäisen kerran eduskuntaan valittu 51-vuotias Arto Satonen siirtyi toiseksi varapuhemieheksi kesällä 2016, kun kokoomuksen johtoon noussut Petteri Orpo pani palikat uuteen järjestykseen.

Satonen oli johtanut kokoomuksen eduskuntaryhmää, mutta Orpo halusi ryhmän johtoon luotettunsa Kalle Jokisen.

Orpon ja Kanervan tavoin Varsinais-Suomen vaalipiiristä eduskuntaan valittu 52-vuotias Anne-Mari Virolainen johtaa eduskunnan EU-valiokuntaa eli suurta valiokuntaa. Hän tuli eduskuntaan ensimmäisen kerran vuoden 2007 vaaleissa.

Virolainen on yksi kokoomuksen varapuheenjohtajista, ja hän tuki näkyvästi Orpon valintaa kokoomuksen puheenjohtajaksi.