Työntekijärjestöjen mielenilmaus sai tukea myös pohjalaisilta

Satoja tehdastyöläisiä ja kuljetusalan henkilöstöä lakkoili perjantaina. SAK:n organisoimalle mielenosoitusreissulle Helsinkiin lähti noin 150 henkilöä myös Pohjanmaalta.

työttömyysturvan aktiivimalli
Rakennusliitto tuki työntekijäjärjestöjen mielenilmausta Vaasan torilla.
Rakennusliitto tuki työntekijäjärjestöjen mielenilmausta Vaasan torilla.Jarkko Heikkinen / Yle

Pohjalaiset osallistuivat tänään eri tavoin työntekijäjärjestöjen mielenilmaukseen aktiivimallia vastaan. Teollisuuslaitoksista ABB, Wärtsilä ja Atrian Nurmon tehdas hiljenivät lähes kokonaan. Atrialla 1200 työntekijää jäi kotiin ja perjantaina toiminnassa oli vain siipikarjalinja.

Myös satamatyöt keskeytettiin Kaskisissa, Kokkolassa ja Pietarsaaressa. Mielenilmaus vaikutti myös kuljetuksiin.

Vaasassa osa paikallisliikenteen vuoroista jäi kokonaan ajamatta. Seinäjoella vanhusten ateriakuljetukset pyrittiin ajamaan ajallaan, eivätkä mahdolliset viivästykset vaikuttaneet päivän aterioihin, ainoastaan tuleviin viikonlopun aterioihin. Jätteenkäsittelylaitos Stormossenin kaikki hyötykäyttöasemat olivat suljettuina mielenilmauksen vuoksi.

Aktiivimallia vastustettiin myös Vaasan torilla.
Aktiivimallia vastustettiin myös Vaasan torilla.Jarkko Heikkinen / Yle

Vaikutukset eivät tuntuneet pohjalaisia harmittavan, vaan mielenilmaukselle löytyi ymmärtäjiä.

– Kepillä ei koskaan saada mitään aikaan. Olen työläisperheestä ja tykkään, että heillä on lakko-oikeus. Tiedän, että eivät kaikki voi lähteä toiseen kaupunkiin ja jos olet kauan ollut työttömänä, ei ole pääomaakaan ja perhe voi olla toisessa kaupungissa. Kyllä minä ymmärrän, nostan hattua, pohtii vaasalainen Raili.

– Tämä systeemi on ihan pee---stä. Eiväthän ne (päättäjät) näe kuin omat lihapatansa, toteaa Kristian Svahn.

– Ei kenenkään pidä lähteä ratsastamaan työttömien selässä, kyllä heillä on ihan riittävästi taakkaa kannettavanaan, sanoo puolestaan Pirjo Walker.