Yhteisvastuukeräyksen lippaat digiaikaan – lahjoitus onnistuu myös lähimaksuna

Yhteisvastuu 2018 -keräys torjuu nälkää ja köyhyyttä uusilla, digitaalisilla keräyslippailla.

Uudenlainen digilipas on käytössä muun muassa Porvoon suomalaisen seurakunnan Yhteisvastuukerääjillä. Kuva: Johanna Luumi

Yhteisvastuukerääjää ei voi enää ohittaa toteamalla, että minulla ei ole käteistä rahaa. Keräykseen osallistuminen ei enää vaadi käteistä, sillä perinteisiin keräyslippaisiin on kiinnitetty korttimaksamisen mahdollistava laite. Sen avulla lahjoituksen voi tehdä kortilla joko nopeasti hipaisten lähimaksuna tai perinteisenä korttimaksuna.

Ilman käteistä keräykseen voi osallistua myös Yhteisvastuun ja seurakuntien nettisivuilla. Muun muassa Jyväskylän seurakunta on ohjelmoinut verkkosivuilleen suoran lahjoituspainikkeen (siirryt toiseen palveluun).

Yhteisvastuukeräys käynnistyy sunnuntaina 4. helmikuuta. Kevään Yhteisvastuu-kampanja haastaa suomalaisia pohtimaan nälkää. Yhteisvastuukeräyksen (siirryt toiseen palveluun) teemana on riittävän ravinnon turvaaminen köyhyydessä eläville ihmisille maailman katastrofialueilla sekä Suomessa.

Apua vaikeuksissa eläville

Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan Suomessa taloudellisesti vaikeassa tilanteessa eläviä ihmisiä yhteistyössä Kirkon diakoniarahaston (siirryt toiseen palveluun) ja paikallisseurakuntien kanssa.

Diakoniarahasto myöntää 2 000–4 000 euron avustuksia seurakuntien diakoniatyön kautta. Varoja suunnataan välttämättömiin hankintoihin tai talouden tasapainottamiseen sairauden, pitkittyneen työttömyyden tai yllättävän elämäntilanteen vuoksi kohtuuttomiin vaikeuksiin joutuneille ihmisille.

Seurakunnissa keräysvaroilla pyritään välittömästi helpottamaan vähävaraisten ihmisten arkea esimerkiksi ruoka-avulla. Paikallisesti kerätyistä varoista 20 prosenttia jää oman seurakunnan diakoniatyöhön. Jyväskylän seurakunta aikoo keräystuotolla järjestää yhteisöruokailuiltoja ja kattaa muun muassa elintarvikkeiden kuljetuskustannuksia.

Ulkomailla yhteisvastuuvaroin autetaan katastrofeissa ja konflikteissa pahiten kärsineitä ihmisiä. Heille turvataan muun muassa riittävä ravinto ja puhdas vesi sekä mahdollisuus terveydenhoitoon, majoitukseen, lasten koulunkäyntiin ja perheiden toimeentuloa parantavaan koulutukseen. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu (siirryt toiseen palveluun).