1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Yhdysvaltain puolustusministeri: Väitteet sariinin käytöstä Syyriassa huolettavat mutta todisteita ei ole

Yhdysvallat syyttää Syyrian hallituksen jatkaneen kemiallisten aseiden käyttöä ja kehittelyä. Yhdysvallat pitää selvänä, että hallituksen joukot ovat käyttäneet kloorikaasua kapinallisalueita vastaan.

Syyria
Hiekkaisella laattalattialla on kolme ammuksen näköistä ruosteisen väristä siivellistä lieriötä ja yksi säiliön näköinen lieriö. Ammusten viereen lankeaa miehen varjo.
Itäisessä Ghoutassa Doumassa esiteltiin ammuksia, joilla Syyrian hallituksen joukot väitetysti ampuivat kloorikaasua kapinallisten hallussa olleelle alueelle.Mohammed Badra / EPA

Yhdysvaltain puolustusministeri Jim Mattis sanoo olevansa huolissaan väitteistä, joiden mukaan Syyrian hallitus olisi jälleen käyttänyt myrkyllistä hermokaasua sariinia maan sisällissodassa.

Mattis korosti, ettei ole nähnyt todisteita sariinin käytöstä. Mattis piti selvänä, että Syyrian hallitus on toistuvasti käyttänyt kloorikaasua aseena Syyrian sisällissodassa.

– Olemme vielä huolestuneempia mahdollisesta sariinin käytöstä. Minulla ei ole todisteita, eli tarkoitan siis, että ryhmät kentällä, kansalaisjärjestöt, taistelijat, ovat kertoneet, että sariinia on käytetty, joten me etsimme todisteita, Mattis sanoi toimittajille.

Yhdysvaltain viranomaiset sanoivat torstaina toimittajille, että Syyria on jatkanut kemiallisten aseiden kehittelyä ja että presidentti Trump on valmis harkitsemaan uusia sotilastoimia Syyrian hallitusta vastaan.

– Olette kaikki nähneet, miten reagoimme sellaiseen, joten heidän ei olisi viisasta jatkaa kemialliset aseet kieltävän sopimuksen rikkomista, puolustusministeri Mattis sanoi.

Huhtikuussa Yhdysvallat laukaisi 59 Tomahawk-risteilyohjusta syyrialaiselle sotilaslentokentälle vastauksena epäiltyyn sariini-iskuun Khan Sheikhounissa Idlibissä.

Yli 80 siviiliä kuoli epäillyssä sariini-iskussa, josta syytettiin Syyrian hallitusta. Sittemmin YK-tutkijat asettuivat tälle kannalle.

Kysymys sariinin käytöstä nousi Syyrian konfliktin keskiöön vuonna 2013.

Elokuussa 2013 kapinallisten hallussa olevaan itäiseen Ghoutaan tehtiin sariini-isku, joka eräiden arvioiden mukaan tappoi 1 400 ihmistä.

Iskusta syytettiin Syyrian hallitusta, joka myös tuolloin kiisti osallisuutensa.

Yhdysvaltain tuolloinen presidentti Barack Obama oli aiemmin sanonut, että Yhdysvallat ryhtyy sotilaallisiin toimiin, jos Syyrian hallitus käyttää sisällissodassa kemiallisia aseita.

Sotilasoperaatio vältettiin, kun Venäjä välitti sopimuksen, jossa Syyrian hallitus liittyi kemialliset aseet kieltävään sopimukseen ja lupasi luovuttaa kemialliset aseensa tuhottaviksi.

*Aiheesta aiemmin:
*

YK-tutkijat: Syyrian hallitus oli huhtikuisen sariini-iskun takana (siirryt toiseen palveluun) 6.9.2017

Järjestö vahvistaa: Syyrian kaasuiskussa käytettiin sariinia tai muuta kiellettyä myrkkyä 20.4.2017

Viisi syytä, miksi kemiallisten aseiden käyttö saa maailman sekaisin 7.4.2017

Aiheesta muualla:

CNN: Mattis warns Syria against using chemical weapons (siirryt toiseen palveluun) 2.2.2018

U.S. News: Mattis Says Has No Evidence of Sarin Gas Used in Syria, but Concerned (siirryt toiseen palveluun) 2.2.2018

Fox News: US has no evidence of Syrian use of sarin gas, Mattis says (siirryt toiseen palveluun) 2.2.2018

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi