1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Juomaveden saastuminen

Nousiaisten kotitalouksien tehoklooraus alkaa tiistaina – päiväkodit, koulut, vanhainkoti ja terveystalo desinfioidaan jo viikonloppuna

Tehokloorauksen jälkeen veden ylläpitoklooraus jatkuu vielä noin kahden viikon ajan. Vedenkeittokehotus alueella jatkuu, kunnes veden puhtaus on saatu varmistettua.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Nousiaisten kunta aloittaa kunnan seitsemän suuren kiinteistön tehokloorauksen perjantai-iltana. Desifniointityöt saadaan päätökseen tiistaihin mennessä.

Tehokloorauksen kohteet ovat Nuppulan, Koljolan ja Vappulan päiväkodi, Nummen, Henrikin ja Kirkonpiirin koulut, Moision vanhainkoti ja terveystalo.

Kotitalouksien ja muun verkoston desinfiointityöt käynnistyvät myöhään tiistai-iltana.

Kunnassa riehuneen vatsatautiepidemian osasyyksi epäilty putkirikko saatiin korjattua keskiviikkona. Putkirikon aikana on verkostoon todennäköisesti päässyt jätevettä.

Tehokloorauksessa kiinteistöjen putkistoihin johdetaan korkean klooripitoisuuden sisältävää vettä, minkä annetaan vaikuttaa noin seitsemän tunnin ajan. Sen jälkeen putkistot huuhdellaan varavedellä, kunnes saostumat on saatu pois ja vesi on kirkasta.

Töiden aikana kiinteistöt irrotetaan kunnan vesijohtoverkosta ja liitetään varavesijärjestelmään.

Valpperin alueella ei tehdä tehokloorausta. Alueen verkoston paine on ollut koko ajan riittävän korkea, joten keskustasta ei ole voinut kulkeutua saastunutta vettä Valpperin alueelle, kunta tiedottaa.

Puhdistyöt tehdään vesilaitoksen valvonnassa

Lisäkloorin syötön aloittamisen jälkeen vain vessan vetäminen on sallittua. Muu veden käyttö on kunnan mukaan ehdottomasti kiellettyä.

Desinfiointityön aikana vesilaitoksen työntekijät varmistavat kohteissa, että kloori on kulkeutunut kaikkialle. Kunnan mukaan klooria syötetään verkoston laidoille ainakin keskiviikkoiltaan asti.

Myös putkiston huuhtelutyöt tehdään vesilaitoksen ohjeiden mukaisesti, jotta verkoston paine laske liian alhaiseksi. Kaikkiin liittymien omistajiin ollaan yhteydessä puhdistustöiden aikana.

Nousiaisten kunta muistuttaa, että kloorauksen aikana kiinteistöissä ei saa olla vettä käyttäviä laitteita, jotka voivat vaurioitua korkeasta klooripitoisuudesta. Normaali lämminvesivaraaja ei kunnan mukaan ole vaarassa vaurioitua.

Korkein pitoisuuksina kloori on syövyttävää. Varovaisuutta tulee muutenkin noudattaa niin kauan, kun tehoklooraus on käynnissä, kunta tiedottaa. Esimerkiksi lemmikkien ei saa antaa juoda wc:n pytystä, eikä lapsia saa päästää vesijohtoveden äärelle.

Vedenkeittokehotus jatkuu edelleen

Tehokloorauksen jälkeen veden ylläpitoklooraus jatkuu vielä noin kahden viikon ajan.

Samalla vedenkeittokehotus alueella pysyy voimassa niin pitkään, kunnes veden puhtaus on saatu varmistettua.

Vedenjakelupisteitä avataan lisää vesikatkoksen ajaksi. Niiden sijainnista kunta tiedottaa myöhemmin.

Nousiaisten kunta tiedottaa verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) tehokloorauksen etenemisestä.