1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvallat esittää raskaan polttoöljyn käyttökieltoa arktisilla merialueilla – Mykkänen: Trumpin hallinto edistää myös rakentavia hankkeita

Washingtonissa vierailevan ministeri Kai Mykkäsen mielestä Trumpin hallinto vaikuttaa aiempaa neuvotteluhaluisemmalta.

arktinen alue
Kai Mykkänen kokouspöydässä
Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen ja Suomen Washingtonin-suurlähettiläs Kirsti Kauppi.Nina Svahn / Yle

WASHINGTON Yhdysvallat on esittänyt kansainvälisessä merenkulkujärjestö IMO:ssa raskaan polttoöljyn käytön kieltämistä arktisilla merialueilla.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) kuuli asiasta Yhdysvaltain-vierailullaan. Mykkänen on tavannut Washingtonissa Yhdysvaltain kauppaministerin Wilbur Rossin ja muita presidentti Donald Trumpin hallinnon kaupasta vastaavia korkeita virkamiehiä.

Yhdysvaltain aloite on yllättävä, sillä Trumpin hallinto ei ole loistanut ympäristönsuojelussa eikä sen arktisten asioiden linjauksista ole selvyyttä. Ne kiinnostavat Suomen hallitusta erityisesti nyt, kun Suomi on Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana.

– Tämä on esimerkki siitä , että Trumpin hallinto vie täällä eteenpäin myös rakentavia ja myönteisiä hankkeita, vaikka yleisesti retoriikka fossiilipolttoaineiden käytön rajoittamiselle tuntuu olevan kielteinen, Mykkänen sanoi.

Jäänmurtajarahat budjetissa

Suomalaisia kiinnostavat myös Yhdysvaltain tulevat jäänmurtajapäätökset. Määrärahat uusien hankkimiseksi ovat liittovaltion budjetissa, josta kongressin odotetaan päättävän ensi viikolla.

Edellisellä kerralla pari viikkoa sitten budjettiriita johti koko liittovaltion hallinnon sulkemiseen, joten päätös saattaa taas siirtyä.

Yhdysvallat rakentaa mahdolliset uudet jäänmurtajansa itse, mutta suomalaisyritykset kärkkyvät erilaisia alihankintaurakoita. Mykkäsen mukaan yhteistyömahdollisuudet ovat olleet esillä useissa yhteyksissä.

Kauppaa helpottavia ratkaisuja haetaan

Ministeri luonnehti ilmapiiriä Washingtonissa rakentavammaksi kuin aiemmin.

– Tästä vuodesta voi tulla edellistä ratkaisuhakuisempi kauppaneuvotteluissa Yhdysvaltain kanssa, Mykkänen arvioi.

Viime vuosi oli vaikea, kun presidentti Donald Trump kertoi haluavansa neuvotella uudestaan maansa kaikki kauppasopimukset.

Yhdysvallat luopui Tyynenmeren vapaakauppasopimuksesta. Pohjois-Amerikan vapaakauppa-alue Naftan tulevaisuudesta keskustellaan parhaillaan ja eurooppalaisten kanssa neuvoteltava TTIP-sopimus on jäissä.

– Laaja vapaakauppasopimus ei tässä tilanteessa näytä mahdolliselta. Maataloustuotteista tai julkisista hankinnoista ei kannata nyt edes keskustella, mutta Ross näki muita mahdollisuuksia hakea kauppaa helpottavia ratkaisuja, Mykkänen kertoi.

Lue seuraavaksi