FBI-muistio nostattaa laineita: Republikaanit syyttävät FBI:tä vallan väärinkäytöstä, demokraatit arvostelevat itse muistiota

Demokraatit epäilevät, että muistiolla yritetään suistaa raiteiltaan Robert Muellerin johtama Venäjä-tutkinta.

FBI
Tummaan liituraitapukuun pukeutunut Nunes tulee paperi kädessään ovista, joissa lukee kyltissä punaisella pohjalla: "Rajoitettu alue. Ei pääsyä yleisölle eikä medialle. Kamerat ja nauhoituslaitteet kielletty ilman lupaa." Takana näkyy toinen mies tulossa ovista.
Edustajainhuoneen tiedustelukomitean republikaaninen puheenjohtaja Devin Nunes laati muistion, joka kyseenalaistaa oikeusministeriön ja FBI:n toimet Venäjä-tutkinnassa.Shawn Thew / EPA

Yhdysvalloissa julkaistu kiistelty FBI-muistio (siirryt toiseen palveluun) nostattaa poliittista kuohuntaa Washingtonissa.

Muistion laatinut tiedustelukomitean republikaaninen puheenjohtaja Devin Nunes sanoi, että muistio paljastaa vakavia rikkomuksia kansalaisten luottamusta vastaan.

– Komitea on löytänyt vakavia yleisön luottamuksen loukkauksia, ja Amerikan kansalla on oikeus tietää, kun keskeisten instituutioiden viranomaiset käyttävät valtaansa väärin poliittisiin tarkoituksiin, Nunes ilmoitti julkilausumassaan (siirryt toiseen palveluun).

Nunes kirjoitti toivovansa, että paljastukset johtavat uudistuksiin.

– Tiedustelu- ja lainvalvontaviranomaisemme ovat olemassa puolustaakseen Amerikan kansaa, eivät hyödynnettäviksi yhden tai toisen ryhmän eduksi.

Presidentti Donald Trump hyväksyi perjantaina muistion julkistamisen vastoin FBI:n ja demokraattien toiveita.

Muistion keskeinen väittämä on, että FBI ja oikeusministeriö hankkivat oikeudelta luvan Trumpin kampanjassa työskennelleen Carter Pagen salakuunteluun kiistanalaisten tietojen perusteella.

Konservatiivinen Fox News -uutiskanava luonnehti verkkosivujensa (siirryt toiseen palveluun) otsikossa asiakirjaa "uutispommiksi", joka paljastaa "lavertelevan brittivakoojan" tekemän ja Hillary Clintonin maksaman kansion olleen avain Trumpin vastaiseen "urkintalupaan".

– Ennennäkemätöntä valtiovallan väärinkäyttöä ja korruptiota. Siihen sekaantuneet käyttivät HRC:n [Hillary Rodham Clintonin] ostamia ja maksamia venäläisiä valheita perusteena FISA-seurantaluvan saamiseksi oppositiopuoluetta ja vastavalittua presidenttiä vastaan. Mikä pahinta, he tiesivät, että se oli täynnä valheita ja todentamatonta tietoa, suosittu Fox Newsin juontaja ja poliittinen kommentaattori Sean Hannity kirjoitti Twitter-tilillään.

Muistion julkistamista vastustaneet demokraatit ovat reagoineet raivokkaasti.

Senaatin tiedustelukomitean demokraattijäsen, Virginian senaattori Mark Warner sanoi lukeneensa muistion pohjana olevat salaiset asiakirjat, eivätkä ne hänen mukaansa tue muistiossa tehtyjä johtopäätöksiä.

Edustajainhuoneen vähemmistöjohtaja Nancy Pelosi syytti Trumpin murentaneen kansallista turvallisuutta ja suorastaan ojentaneen Venäjän presidentille kukkakimpun.

Pelosi myös syytti Nunesia epärehellisyydestä ja vaati edustajainhuoneen puhemiestä Paul Ryania erottamaan tämän tiedustelukomitean johdosta.

Edustajainhuoneen tiedustelukomitean demokraattijäsenet luonnehtivat julkaisua häpeälliseksi yritykseksi mustata FBI:tä, oikeusministeriötä ja Venäjä-tutkintaa vetävää erikoissyyttäjä Robert Muelleria.

Demokraatit sanovat toivovansa, että he voivat julkaista oman vastamuistionsa maanantaina.

Demokraatit epäilevät, että Trump voisi käyttää muistiota tekosyynä erottaa apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein tai Venäjä-tutkintaa johtava Robert Mueller.

Sen jälkeen kun Trump oli erottanut FBI:n johtajan James Comeyn ja oikeusministeri Jeff Sessions oli jäävännyt itsensä tutkinnasta, apulaisoikeusministeri Rosenstein nimitti entisen FBI-johtajan Muellerin johtamaan tutkintaa Venäjän epäillystä sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin ja Trumpin kampanjan väitetyistä Venäjä-yhteyksistä.

Oikeusministeri Jeff Sessions sanoi tarkastelevansa muistiota ja vievänsä muistion tiedot ministeriön sisäiseen tutkintaan.

Aiemmin päivällä Sessions kiitteli Rosensteinia, joka hänen mukaansa edustaa sellaista osaamista ja johtajuutta, jota ministeriö tarvitsee. Sessions on jäävännyt itsensä Venäjä-tutkinnasta.

Presidentti Trump ei tänään suostunut ilmaisemaan luottamusta Rosensteiniin.

– Päätelkää itse, hän sanoi, kun toimittajat kysyivät asiaa Valkoisessa talossa.

Demokraatit varoittavat uudesta "lauantai-illan verilöylystä"

Kongressin demokraatit varoittavat, että Muellerin tai Rosensteinin erottaminen johtaisi perustuslailliseen kriisiin.

– Rod Rosensteinin tai Robert Muellerin erottaminen voisi johtaa perustuslailliseen kriisiin, jonka kaltaista ei ole nähty sitten "lauantai-illan verilöylyn", demokraatit kirjoittivat.

"Lauantai-illan verilöylynä" tunnetaan tapaus, kun presidentti Richard Nixon lokakuussa 1973 erotti Watergate-skandaalia tutkineen erikoissyyttäjän ja tämän seurauksena myös oikeusministeri ja apulaisoikeusministeri erosivat. Nixon joutui seuraavana vuonna eroamaan välttääkseen virkarikossyytteen.

Republikaanisenaattori: Hyökkäykset ajavat Putinin etua

Myös jotkut republikaanit ovat suhtautuneet kriittisesti muistion julkaisemiseen.

– Uusimmat hyökkäykset FBI:tä ja oikeusministeriötä vastaan eivät palvele amerikkalaisten etuja – eivät minkään puolueen, eivät presidentin –vain Putinin, Arizonan republikaaninen senaattori John McCain sanoi.

– Jos me murennamme oikeusvaltiotamme, teemme Putinin työt hänen puolestaan.

FBI-agentteja edustava yhdistys sanoi julkilausumassaan, että agentit eivät ole sallineet eivätkä salli puoluepolitikoinnin häiritä työtään.

Muistion julkaisua kommentoi myös Trumpin erottama entinen FBI-johtaja James Comey.

– Siinäkö kaikki? Epärehellinen ja harhaanjohtava muistio romutti edustajainhuoneen tiedustelukomitean, tuhosi luottamuksen tiedusteluyhteisöön, vaurioitti suhdetta FISA-tuomioistuimeen ja anteeksiantamattomasti paljasti salaisen tutkimuksen Yhdysvaltain kansalaisesta. Mitä varten? Oikeusministeriön ja FBI:n pitää jatkaa työtään, Comey kirjoitti Twitter-tilillään.

Aiheesta aiemmin:

Trump hyväksyi kiistellyn FBI-muistion julkaisun 2.2.2018

Presidentti Trump: FBI ja oikeusministeriö toimivat demokraattien hyväksi 2.2.2018

FBI, demokraatit ja Valkoinen talo riitelevät muistion julkaisemisesta – Mitä kiistelty raportti sisältää? 1.2.2018

Aiheesta muualla:

BBC: Trump approves release of disputed memo (siirryt toiseen palveluun) 2.2.2018

Fox News: House memo states disputed dossier was key to FBI’s FISA warrant to surveil members of Team Trump (siirryt toiseen palveluun) 2.2.2018

House Republicans Release Secret Memo Accusing Russia Investigators of Bias (siirryt toiseen palveluun) 2.2.2018