AP: Tutkijat löysivät laajan mayojen yhteiskunnan Guatemalan viidakosta

Löytö viittaa laajempaan maya-väestöön alueella kuin aiemmin on uskottu.

Guatemala
Maya-intiaanikulttuurin naamioita näyttelyssä Alicanten arkeologisessa museossa Espanjassa viime vuonna. Näyttelyssä oli mukana Guatemalasta saatuja naamioita.
Maya-intiaanikulttuurin naamioita näyttelyssä Alicanten arkeologisessa museossa Espanjassa viime vuonna. Näyttelyssä oli mukana Guatemalasta saatuja naamioita.Morell / EPA

Guatemalassa tutkijat ovat löytäneet ilmakartoitusmenetelmää käyttäen kymmeniä tuhansia aiemmin tuntemattomia maya-intiaanien rakentamia kohteita Petenin alueen tiheästä viidakosta, kertoo uutistoimisto AP.

Kartoituksessa havaittiin noin 60 000 yksittäistä rakennelmaa, mukaan lukien neljä suurta Maya-kulttuurin seremoniakeskusta, joissa oli aukioita ja pyramideja.

Löytö viittaa siihen, että alueella on asunut miljoonia ihmisiä enemmän kuin aiemmin on ajateltu.

– Määrä voi olla jopa kaksi tai kolme kerta enemmän kuin aiemmin on uskottu, sanoo antropologian professori Marcello A. Canuto Tulanen yliopistosta.

Tutkijat käyttivät LiDAR-nimistä kartoitustekniikkaa. Siinä hyödynnetään valon havaitsemista ja etäisyyttä. Menetelmä paljastaa ääriviivat, jotka ovat tiheiden lehvästöjen peitossa.

Kuvat paljastivat, että mayat muuttivat maisemaa paljon laajemmalla tavalla kuin aiemmin on ajateltu. Joillakin alueilla viljeltiin jopa 95 prosenttia käytettävissä olevasta maasta. Lisäksi laajat puolustusjärjestelmät sekä kastelukanavat viittaavat erittäin organisoituun työvoimaan.

Lähteet: AP