Britannia haluaa selvityksiä venäläisoligarkkien rikkauksista – tv-sarja vaikuttaa taustalla

Rahanpesun estämiseen tarkoitetut niin sanotut selittämättömän varallisuuden lait astuivat voimaan Britanniassa tällä viikolla.

rahanpesu
Lontoo yöaikaan.
Britannia tahtoo selvittää maassa asuvien rikkaiden ulkomaalaisten kytköksiä rikollisuuteen.EPA-EFE/WILL OLIVER

Britannia haluaa tietää, mistä maassa elävien rikkaiden venäläisten rahat ovat peräisin – ja jos selvityksiä ei kuulu, varallisuutta takavarikoidaan.

Viranomaiset voivat nyt vaatia selvityksiä uusien selittämättömän varallisuuden lakien nojalla, ja kaikki yli 50 000 puntaa (eli noin 57 000 euroa) ylittävät rikkaudet voidaan selitysten puuttuessa takavarikoida. Lait ovat astuneet voimaan tällä viikolla, ja ne on tarkoitettu estämään rahanpesua ja korruptiota.

Brittilehti The Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) viranomaiset valmistautuvat jo hyödyntämään lakeja ja ensimmäiset kohteet on jo päätetty.

Turvallisuusministeri Ben Wallace kertoo lehden haastattelussa, että Britannia aikoo jatkossa estää rikollisia käyttämästä maata turvasatamanaan.

– Kun löydämme sinut, aiomme jahdata sinua ja varojasija tehdä elämästäsi vaikeaa, Wallace kuvaa viranomaisten tulevaa suhtautumista talousrikollisiin.

Venäläisoligarkit ovat yksi lakien selkeä kohderyhmä. Lait on muotoiltu sen jälkeen, kun venäläisen asianajaja Sergei Magnitskyn paljastaman veropetoksen varoja jäljitettiin Britanniaan (siirryt toiseen palveluun).

Venäläisistä rikollisista kertova tv-sarja innostaa tutkintoihin

Venäläisiin liitetty järjestäytynyt rikollisuus on noussut Britanniassa keskusteluun osittain BBC One -kanavalla vuoden alussa alkaneen McMafia-televisiosarjan takia (siirryt toiseen palveluun). Fiktiivinen sarja kertoo venäläisestä järjestäytyneestä rikollisuudesta Britanniassa.

Turvallisuusministeri Wallace kertoo The Timesin artikkelissa, että hallinto aikoo hyödyntää sarjan luomaa laajaa kiinnostusta järjestäytynyttä rikollisuutta kohtaan.

Britannia arvioi, että maassa pestään vuosittain noin 90 miljardia puntaa eli yli 100 miljardia euroa laitonta rahaa.

Lue lisää aiheesta muualla:

The Times: Russians in Britain told to reveal their riches (siirryt toiseen palveluun)

BBC: Russian oligarchs in UK told to explain luxury lifestyles (siirryt toiseen palveluun)