Ampumatapaus järkyttää italialaiskaupunkia – kohteena ilmeisesti afrikkalaiset siirtolaiset

Ainakin kuusi ihmistä loukkaantui, kun autosta tulitettiin ihmisiä Maceratan kaupungissa keskisessä Italiassa. Epäilty on pidätetty.

Ampumavälikohtaus
Kuvan vasemmassa laidassa on pysäköity ambulanssi. Kaksi punaisissa asuissa olevaa ensihoitajaa on kumartuneena paarien ylle. Nainen ja mies katselevat tilannetta.
Ensihoitajat hoitavat tulituksessa loukkaantunutta henkilöä Maceratassa.Guido Picchio / EPA

Keskisessä Italiassa ainakin kuusi ihmistä on loukkaantunut tulituksessa ohiajavasta autosta Maceratan kaupungissa. Epäilty asemies on pidätetty.

Italian median mukaan uhrit olivat kaikki ulkomaalaisia. Haavoittuneista viisi oli miehiä ja yksi nainen ja he olivat Ghanasta, Malista ja Nigeriasta. Ainakin yhden kerrotaan loukkaantuneen vakavasti.

Ampuja liikkui mustalla Alfa Romeo -henkilöautolla.

Corriere della Sera (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan ensimmäiset laukaukset ammuttiin kello 11:n jälkeen paikallista aikaa kohti kahta nuorta afrikkalaista siirtolaista. Toinen heistä loukkaantui. Hieman myöhemmin toisaalla ammuttiin vielä toista siirtolaista ja afrikkalaista naista.

– Hän ajoi ympäriinsä autollaan ja nähdessään mustia ihmisiä ampui heitä, Maceratan asukas Marcello Mancini kertoi uutistoimisto Reutersille.

Mies ampui myös kohti hallitsevan keskustavasemmistolaisen Demokraattisen puolueen toimistoa.

Noin kaksi tuntia kestäneen tapahtumasarjan aikana poliisi varoitti ihmisiä pysyttelemään sisätiloissa, ja viranomaiset pysäyttivät julkisen liikenteen.

Corriere della Seran mukaan epäilty oli ennen pidätystään tehnyt Italian lipun väriseen huiviin kietoutuneena fasistisen tervehdyksen kaatuneiden sotilaiden muistomerkin edessä ja huutanut "Eläköön Italia!"

Tämän jälkeen hän antautui vastarintaa tekemättä paikalle saapuneille karabinieereille. Hänen autostaan löydettiin Glock-pistooli.

Epäilty on Italian median mukaan paikallinen 28-vuotias mies, jolla ei ole aiempia rikosrekisterimerkintöjä.

Kytköksiä äärioikeistoon

ANSA-uutistoimiston mukaan epäillyllä oli ollut aiemmin yhteyksiä äärioikeistolaisiin ryhmiin kuten uusfasistiseen Forza Nuovaan ja CasaPoundiin.

Viime vuonna hän kuitenkin osallistui paikallisvaaleihin oikeistolaisen ja maahanmuuttovastaisen Pohjoisen liigan ehdokkaana muttei saanut ääniä.

Puolueen johtaja Matteo Salvini tuomitsi väkivallan mutta liitti sen maahanmuuton nostattamiin jännitteisiin.

– Kuka tahansa, joka ammuskelee, on rikollinen riippumatta ihonväristä. On selvää, että hallitsematon maahanmuutto, viime vuosina järjestetyn ja rahoitetun kaltainen maahantunkeutuminen, johtaa sosiaalisiin konflikteihin, Salvini sanoi.

–En malta odottaa, että pääsemme hallituksen tuomaan takaisin turvallisuuden, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja rauhan Italiaan, Salvini sanoi.

Italian keskustavasemmistolainen pääministeri Paolo Gentiloni sanoi, että Italia estää kovalla otteella yritykset ruokkia väkivallan kierrettä.

– Me pysäytämme tämän uhan. Me pysäytämme sen välittömästi. Me pysäytämme sen yhdessä, Gentiloni sanoi.

Murha nostatti jännitteitä

Paikallisessa mediassa ammuskelu on kytketty äskettäiseen Macerataa ravistelleeseen murhatapaukseen.

Kaupungista löydettiin 18-vuotiaan italialaisnaisen ruumis, ja murhasta epäiltynä on pidätetty 29-vuotias nigerialainen siirtolainen.

Murha osui keskelle Italian parlamenttivaalikampanjaa, jossa erityisesti Matteo Salvinin johtama Pohjoinen liitto on kampanjoinut tiukasti maahanmuuttoa vastaan.

Salvini tarttui murhatapaukseen ja syytti keskustavasemmistolaisen hallituksen maahanmuuttopolitiikan johtaneen rikokseen.

Pohjoinen liitto kuuluu keskustaoikeistolaiseen blokkiin, joka on luvannut laajamittaisia karkotuksia, jos se pääsee valtaan.

Italiassa pidetään parlamenttivaalit maalikuun 4. päivä.

Juttua on päivitetty kello 22.26, lisätty muun muassa epäillyn ampujan taustaa, poliitikkojen reaktioita.

Lähteet: AFP, AP, Reuters