Päiväntasaajan Guinean presidentti hajoitti maansa hallituksen

Erotettu hallitus ehti toimia vajaat kaksi vuotta.

Päiväntasaajan Guinea
Päiväntasaajan Guinean presidentti Teodoro Obiang Nguema puhuu mikrofoiniin aurinkolasit silmillään.
Päiväntasaajan Guinean presidentti Teodoro Obiang NguemaJuan Carlos Torrejón / EPA

Päiväntasaajan Guinean presidentti Teodoro Obiang Nguema on hajottanut maansa hallituksen, kertoo uutistoimisto AFP. Uusi hallitus muodostettaneen lähipäivinä.

Erotettu hallitusryhmä perustettiin kesäkuussa 2016 huhtikuussa pidettyjen presidentinvaalien jälkeen, joissa nykyinen presidentti sai 93,7 prosenttia äänistä.

Maassa pidettiin vaalit marraskuussa. Päiväntasaajan Guinean demokraattinen puolue (PDGE) säilytti vankan otteen vaaleissa, mutta oppositio arvosteli vaaleja vilpillisiksi. Hallitseva puolue sai 99 paikkaa parlamentin 100 paikasta, kun taas tärkein oppositiopuolue sai vain yhden paikan.

Teodoro Obiang Nguema on ollut Päiväntasaajan Guinean presidentti vuodesta 1979 lähtien. Hän nousi valtaan syrjäytettyään setänsä Francisco Macías Ngueman. Myös nykyinen presidentti on joutunut torjumaan useita vallankaappausyrityksiä. Kriitikot syyttävät presidentti’ vastustajien julmasta sorrosta, vaalipetoksista ja korruptiosta.

Päiväntasaajan Guineasta on tullut yksi Saharan eteläpuolisen Afrikan suurimmista öljyntuottajista, mutta suuri osa sen 1,2 miljoonasta väestöstä elää köyhyydessä.

Lähteet: AFP