1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ydinaseet

Kiina kritisoi Yhdysvaltojen ydinasesuunnitelmia: "Toivomme, että Yhdysvallat luopuu kylmän sodan ajatusmalleista"

Kiinan mukaan maan tämän hetkinen ydinasearsenaali turvallisuuden kannalta "pienin mahdollinen".

ydinaseet
Pitkän matkan ydinohjus DF-31 oli kesällä 2017 näytillä Kiinan sotamuseossa.
Pitkän matkan ydinohjus DF-31 oli kesällä 2017 näytillä Kiinan sotamuseossa.EPA/WU HONG

Kiina kritisoi sunnuntaina Yhdysvaltojen uutta ydinasedoktriinia, jossa Yhdysvallat nimeää Pekingin mahdolliseksi vastapeluriksi. Samalla Kiina kehottaa Yhdysvaltoja vähentämään omaa ydinasearsenaaliaan ja tukemaan alueellista tasapainoa.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon julkaisi perjantaina uuden ydinaseita käsittelevän raportin (siirryt toiseen palveluun), jossa käsitellään Yhdysvaltojen uhkia sekä ydinasearsenaalin tulevaisuutta.

Uuden ydinaseopin mukaan Yhdysvallat aikoo kehittää taktisia ydinaseita. Uhiksi nimetään ennen kaikkea Venäjä, mutta myös Kiinan ja Iranin ydinohjelmat käydään läpi.

Pentagonin raportissa muun muassa todetaan, että Kiina tavoittelee entistä parempia ydinaseresursseja, ja että Kiina Venäjän ohella käyttäytyy kansainvälisten normien vastaisesti.

Kiina ja Venäjä vastustavat

Kiinalla on Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin mukaan maailman viideksi suurin ydinasevaranto. Kiina sanoo, että tämän hetkinen ydinasearsenaali turvallisuuden kannalta "pienin mahdollinen".

Kiinan armeijan kasvava aktiivisuus on kuitenkin huolestuttanut naapurimaat kuten Japanin ja Etelä-Korean. Marraskuussa kiinalaiset hävittäjät lensivät lähellä Japanin ilmatilaa.

Kiinan puolustusministeriön tiedottajan Ren Guoqiangin mukaan Kiina vastustaa Pentagonin raporttia.

–Toivomme, että Yhdysvallat luopuu kylmän sodan ajatusmalleista ottaa vastuun aiemmista sitoumuksistaan oman ydinasearsenaalinsa vähentämisen suhteen, Ren sanoo.

Myös Venäjä on tuominnut Yhdysvaltojen ydinasesuunnitelmat. Maan ulkoministeriö sanoi lauantaina ydinaseopin olevan erityisen venäläisvastainen.

Lue lisää aiheesta:

Yhdysvallat haluaa kehittää uusia taktisia ydinaseita – Venäjä ydinasedoktriinin keskiössä

Venäjä tuomitsee Yhdysvaltain uudet ydinasesuunnitelmat

Lähteet: AP-YLE

Lue seuraavaksi