Kunta-alan neuvottelut keskeytyivät kiistaan lomarahaleikkauksista – hoitoalalle ylityökielto heti alkuviikosta

Palkansaajajärjestöt vaativat lomarahojen leikkauksesta 150 miljoonan euron korvausta tänä ja ensi vuonna, mutta se ei käy Kuntatyönantajille.

työehtosopimukset
Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen ja  OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kunta-alan virka- ja työehtosopimusneuvotteluissa  Helsingissä maanantaina 29. tammikuuta.
Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen ja OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kunta-alan virka- ja työehtosopimusneuvotteluissa Helsingissä maanantaina 29. tammikuuta.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Kunta-alan sunnuntaina iltapäivällä jatkuneet työehtoneuvottelut keskeytyivät heti alkuunsa.

Neuvottelut eivät ole kuitenkaan katkenneet, mutta paluusta neuvottelupöytään ei ole tietoa. Kuntatyönantajien mukaan palkansaajapuolen järjestöt esittivät lomarahaleikkauksen kompensoinnista vaatimuksen, jota KT ei voi hyväksyä.

Palkansaajajärjestöt vaativat 300 miljoonaa euroa kahden vuoden aikana, mikä korvaisi työntekijöille puolet lomarahojen leikkauksesta.

– Tämä on kuntatyönantajalle täysin mahdoton vaatimus, sanoo KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

Jalonen painottaa, että lomarahaleikkauksesta on sovittu palkansaajajärjestöjen kanssa osana kilpailukykysopimusta. Hän muistuttaa, että lomarahaleikkauksen hyöty on jo otettu kunnilta valtionosuuksien leikkauksina.

– Kunnilla ei kerta kaikkiaan ole varaa lähteä ikään kuin toista kertaa maksamaan tätä kompensaatiota, Jalonen torjuu.

Ainakin sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL vetoavat siihen, että Suomen taloustilanne on parantunut kiky-sopimuksen tekemisen ajoista.

Epäoikeudenmukaiseksi arvostellun lomarahaleikkauksen kompensointi on molemmille ammattiliitoille kynnyskysymys neuvotteluissa.

Terveysalalle ylityökielto

Neuvottelujen vauhdittamiseksi Tehy sekä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ilmoittivat saman tien tiistaiaamuna alkavasta ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta, jonka piirissä on noin 130 000 kuntien työntekijää.

SuPer ja Tehy kertovat tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että työt tehdään ennalta suunniteltujen vuorolistojen mukaisesti, mutta ylityötä ei tehdä eikä vuoroja vaihdeta. Ylityökiellon aikana työnantaja vastaa potilasturvallisuudesta ja riittävästä määrästä henkilöstöä.

JHL on ilmoittanut jo aiemmin maanantaiaamuna alkavasta ylityökiellosta, joka haittaa ainakin Helsingin metro- ja raitiovaunuliikennettä ja bussiliikennettä Tampereella. Liiton tiedotteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) kiellon ulkopuolelle jäävät kuitenkin muun muassa työtehtävät, jotka ovat välttämättömiä ihmisten turvallisuuden takaamiseksi.