Pietarissa toimiva suomalaisyrittäjä: "Putin on tällä hetkellä oikea presidentti Venäjälle"

Venäjän politiikassa ja taloudessa ei ole odotettavissa suuria muutoksia ainakaan ennen maaliskuun presidentinvaaleja. Maassa toimiville suomalaisyrityksille vakaus on vain hyväksi.

Sauli Välimaan yritys Sautek hoitaa erikoiskuljetuksia ja vuokraa rakennuksilla tarvittavia koneita. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

**PIETARI **Venäjällä pitkään toimineet suomalaisliikemiehet, Sautek-yhtiön perustaja Sauli Välimaa ja Nesteen maajohtaja Arvo Ruotsalainen, eivät odota merkittäviä muutoksia maaliskuun presidentinvaalien jälkeen.

Ellei tapahdu jotakin todella radikaalia, Vladimir Putin valitaan neljännelle kaudelleen Venäjän presidenttinä. Välimaa pitää tätä hyvänä.

Putinin pitkä valtakausi antaa Välimaan mielestä uuden sukupolven johtajille aikaa kasvaa. Hänestä Putin on hyvä presidentti Venäjälle juuri nyt.

– Tällä hetkellä poliittinen tilanne on hyvin vakaa, myös yritysmaailman kannalta, ja uskon sen jatkuvan sellaisena, sanoo puolestaan Nesteen Arvo Ruotsalainen.

Ensimmäisiä vaalimainoksia on ilmestynyt katukuvaan Pietarissa. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Pitkä ura perustuu optimismiin

Kun Sauli Välimaa aloitti työnteon Neuvostoliitossa, moni varoitti häntä. Välimaa ei kuitenkaan kuunnellut varoituksia, vaan lähti omien sanojensa mukaan täysillä eteenpäin. Pellosta kotoisin oleva nuorukainen oli jo osoittanut kykynsä kotimaassa keksimällä uusia työmenetelmiä tierakennusalalla.

Venäjällä hänen nykyinen yrityksensä Sautek hoitaa erikoiskuljetuksia ja vuokraa työkoneita. Yrityksen liikevaihto on noin 11 miljoonaa euroa vuodessa. Sautekin päämaja on Pietarissa.

Venäjän talous elää juuri nyt pysähtyneisyyden tilassa, mutta Välimaa sanoo näkevänsä selviä merkkejä kysynnän noususta.

– Pitää olla optimisti, uskoa tulevaisuuteen ja tehdä kovasti työtä, Välimaa sanoo.

Mitään rajuja muutoksia esimerkiksi lainsäädäntöön tai verotukseen ei ole tulossa kevään aikana. Uuden presidenttikauden alettua toukokuussa jotakin voi tapahtua.

– Voi tapahtua verojen kiristymistä tai ruplan kurssin heilahtelua, Välimaa sanoo.

Hänen yrityksensä on velaton ja siksi valmis kohtaamaan uusiakin vaatimuksia.

Välimaa uskoo edelleen tulevaisuuteen, ja hänen yrityksensä, joka käytännössä toimii koko Venäjän alueella, laajentaa tänä vuonna voimakkaasti. Sautek investoi miljoona euroa uuteen toimipaikkaan Nižni Novgorodin alueella Moskovan itäpuolella.

Sautekin pihalla koneet ovat valmiina vuokrattaviksi. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Tiukat säännöt houkuttelevat vilppiin

Toimiakseen Venäjällä sekä ulkomaisten että kotimaisten yritysten on noudatettava tiukkoja sääntöjä ja seurattava viranomaisten vaatimuksia, jotka saattavat muuttua nopeasti.

Talouselämä Venäjällä on laajasti korruptoitunut ja asioita hoidetaan hyvä veli -järjestelmien ja epävirallisten maksujen avulla.

Kuten monet muutkin suomalaisliikemiehet Venäjällä, Sauli Välimaa sanoo, ettei hänen yrityksensä ole joutunut maksamaan lahjuksia.

– Joskus aikaisemmin, kun maassa oli paljon köyhyyttä, autoimme esimerkiksi sairaaloita tai syöpäyhdistyksiä, mutta se oli avustusta, josta emme odottaneet vastapalveluja, Välimaa sanoo.

Myös Nesteen maajohtaja Arvo Ruotsalainen sanoo yrityksen toimivan Venäjällä suomalaisten arvojen mukaan.

Joissakin asioissa Venäjä on edelläkävijä

Ruotsalainen on pitkän uransa aikana nähnyt monia muutoksia Venäjällä, niin huonoja kuin hyviäkin. Tällä hetkellä häntä ilahduttaa digitaalisten palveluiden kehitys.

– Esimerkiksi viranomaisraportointi siirtyy digitaalimaailmaan ja digiloikka Venäjällä on huomattavasti nopeampi kuin Suomessa, Ruotsalainen sanoo.