Analyysi: Väyrynen voi pelata ehdokkuudellaan Sipilän pussiin

Keskustan puheenjohtajavaaleissa löytyy ainakin yksi häviäjä ja se on keskusta, kirjoittaa politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

politiikka
Paavo Väyrynen
Paavo VäyrynenVesa Moilanen / Lehtikuva

— Kommentteja on tullut kentältä, että rajat ne on Paavollakin.

Näin totesi kansanedustaja ja keskustan Lapin piirin puheenjohtaja Markus Lohi Helsingin Sanomien jutussa (siirryt toiseen palveluun), jossa lehti oli soittanut jokaiselle piirin puheenjohtajalle.

Lehden mukaan johtajien viesti oli yhtenäinen: moni puolueessa haluaa laittaa rajat kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrysen sooloilulle. Erityisesti keskustalaisia nyppii se, että Väyrynen on perustanut uuden puolueen ja samaan aikaan hän pyrkii keskustan puheenjohtajaksi.

Näyttääkin siltä että Väyrynen tekee kansalaispuolueen eduskuntavaalikampanjaa keskustan puheenjohtajavaaleissa.

Nurinkurisesti tilanne voi auttaa Sipilää, vaikka puolueelle tilanne on ikävä.

Keskustan puoluekannatus mataa

Keskustan kannatus on laskenut tasaiseen tahtiin koko hallituskauden ajan ja viimeisimmässä Helsingin Sanomien gallupissa (siirryt toiseen palveluun) 15,6 prosenttia vastanneista ilmoitti kannattavansa puoluetta.

Mediassa on esiintynyt väitteitä, että kannatus olisi vaikuttamassa Sipilän asemaan puheenjohtajana.

Erilaisista kyselyistä luottamuspulaa on ollut vaikeaa havaita. Esimerkiksi Yle teki keskustan puoluevaltuuston jäsenille kyselyn Sipilän asemasta marraskuussa 2017.

Useampi kuin kolme neljäsosaa vastaajista haluaisi, että Sipilä johtaisi keskustaa myös puoluekokouksen jälkeen. Noin joka kymmenes ei osannut vastata kysymykseen eikä yksikään ollut vaihtamassa puheenjohtajaa. Puoluevaltuuston 135 jäsenestä 38 jätti vastaamatta.

Puolueen läheltä on kerrottu tilanteesta (siirryt toiseen palveluun), jossa mölyt pidetään puolueen sisällä. Vaikka gallup-luvut hermotuttavat, puolueen jäsenet haluavat näyttäytyä ulospäin yhtenäiseltä.

Sotkamon puoluekokousta on pidetty mittarina, joka mittaa puolueen sisäistä tyytymättömyyttä.

Väyrynen voi muuttaa tilanteen

Vahvan lisämausteen tilanteeseen tuo Väyrysen torstainen ilmoitus, jonka mukaan hän lähtee puheenjohtajakamppailuun mukaan. Ilmoituksessaan Väyrynen kosiskeli tyytymättömiä mukaan joukkoonsa.

— Olen päättänyt, että teen vielä yhden yrityksen keskustan pelastamiseksi, Väyrynen kirjoitti tiedotteessaan.

— Juurilleen palaava keskusta voisi eduskuntavaalien kautta nousta jälleen maan suurimmaksi puolueeksi.

Väyrysen viimeaikaiset kuviot ovat vieraannuttaneet kunniapuheenjohtajan useista keskustalaisista. Kahden puolueen jäsenyys on ollut monelle liikaa.

Moni tyytymätönkin voi nyt keskittää voimansa Sipilän tueksi. Ainakin Väyrysen ehdokkuus nostaa muiden vakavasti otettavien ehdokkaiden rimaa lähteä kisaan mukaan.

Harva haluaa jakaa Sipilän ääniä, kun kisassa on vastassa Väyrynen.

Keskustalaisilta vähän tukea Väyryselle

Presidentinvaalitenteissä keskustan ehdokkaalla Matti Vanhasella oli vakiovastaus kysymykseen Paavo Väyrysestä. Vanhanen korosti, että Väyrystä kannattavat muut kuin keskustalaiset.

Jos vastausta hakee presidenttikyselyjen tausta-aineistoista (siirryt toiseen palveluun), Vanhasen väite pitää paikkaansa. Vahvinta Väyrysen kannatus oli perussuomalaisten ja sinisten kannattajissa. Keskustaa perinteisesti äänestävistä seitsemän prosenttia antoi tukensa Väyryselle.

Tilastosta on vaikea päätellä Väyrysen menestystä puheenjohtajavaaleissa, koska tilanne presidentinvaaleissa oli toisenlainen ja presidentiksi valittu Sauli Niinistö varasti ison osan keskustalaisten äänistä.

Väyrysellä riittääkin sarkaa, ennen kuin hän voi saada suuren protestiliikkeen puolueen sisällä aikaiseksi.

Neljän kuukauden panttivankeus

Väyrysen ilmoitus takasi sen, että keskusta on loukussa kunniapuheenjohtajansa kanssa seuraavat neljä kuukautta. Tilanne on erikoinen, jos puolue järjestää ehdokkailleen puheenjohtajakiertueen.

Kansalaispuolueen perustaja saa keskustapuolueen järjestämissä tilaisuuksissa julkisuutta asialleen. Väyrynen on kertonut aloittavansa kansalaispuolueen eduskuntavaalikampanjan ja eroavansa keskustasta, jos häntä ei valita Sotkamon puoluekokouksessa puheenjohtajaksi.

Keskustan pää-äänenkannattajassa Suomenmaassa vaadittiin (siirryt toiseen palveluun) lauantaina, ettei puolueen pidä toteuttaa Väyrysen käsikirjoitusta.

Tilanteessa olisi vain yksi häviäjä — keskusta.