Hyppää sisältöön

Sähköiset laskut maksetaan paperilaskuja paremmin ajallaan – Jopa 25 % paperilaskuista myöhässä

Luotonhallintayhtiö Lindorffin mukaan digitalisaatio on tehnyt suomalaisista tunnollisempia maksajia, e-laskuista vain kymmenisen prosenttia on hoitamatta eräpäivän jälkeen.

E-laskuista vain kymmenen prosenttia maksetaan myöhässä. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Digitalisaatio ravistelee paitsi suomalaista finanssikenttää myös suomalaisten maksutapoja. Luotonhallintayhtiö Lindorffin selvityksen mukaan sähköiset laskut hoidetaan selvästi perinteisiä paperilaskuja tunnollisemmin.

– Tutkimusten mukaan jopa 25 prosenttia perinteisistä paperilaskuista maksetaan myöhässä, Lindorffin kaupallinen johtaja Juho Ylinen kertoo.

Sen sijaan sähköisistä e-laskuista vain noin kymmenen prosenttia jää hoitamatta eräpäivään menessä.

Italialaistumista on tapahtunut, eli eräpäivä ei ole enää suomalaisillekaan niin pyhä asia kuin ennen.

Juho Ylinen, Lindorffin kaupallinen johtaja

Suomalaiset kuuluvat Euroopan tunnollisimpiin laskunmaksajiin, mutta moraali on meilläkin löystynyt. Asumiseen liittyviä maksuja, kuten vuokria ja asuntolainoja, pidetään tärkeinä ja ne myös hoidetaan ajallaan. Ensimmäisenä luistetaan esimerkiksi julkishallinnon laskuista tai niin sanotuista pikavipeistä.

– Sellaista "italialaistumista" on tapahtunut, eli suomalaisillekaan eräpäivä ei enää ole niin tärkeä asia kuin se aiemmin on ollut, Juha Ylinen sanoo.

Suomessa valtaosa laskuista on yhä paperisia

Suomessa lähtee vuosittain noin 400 miljoonaa laskua, joista kolmisensataa miljoonaa on kuluttajalaskuja. Juho Ylinen sanoo, että olisi kaikkien etu hoitaa maksut ajoissa.

– Vältytään turhilta kuluilta ja vaivalta.

Ylisen mukaan myös palveluja tai tavaroita toimittavalle yritykselle on tärkeää saada rahansa ajoissa.

– Tasainen kassavirta helpottaa yrityksen toimintaa huomattavasti.

Vaikka sähköisen laskutuksen suosio on lisääntynyt selvästi, valtaosa Suomessa lähetettävistä laskuista on yhä perinteisiä paperilaskuja.

– Noin kaksi kolmasosaa on yhä paperisia, Ylinen sanoo.

.
.