1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhteisöt ja yksityishenkilöt riensivät nousiaislaisten apuun vesikriisin keskelle – "Ovet ovat auki ympäri vuorokauden"

Nousiaisissa yhteisöt ja yksityishenkilöt tarjoavat auttavaa kättään kuntalaisille. Vesiyhtiön hallituksen puheenjohtajan mielestä useita viikkoja jatkunut vesikriisi on hoidettu hyvin.

juomavesi
Vesihana valuu.
Tavoitteena on turvata Salon vesihuollon toimintavarmuus. Arkistokuva.Isto Janhunen / Yle

Nousiaisten kunnan asukkaiden hätä vesikriisin keskellä on jatkunut jo viikkojen ajan. Vesikriisi sai kunnassa alkunsa, kun joentörmässä vierekkäin kulkeneet jätevesiputki ja talousvesiputki halkesivat samaan aikaan.

5000 asukkaan kunnan asukkaista sadat sairastuivat vatsatautiin juotuaan saastunutta vettä.

Nyt lukuisat yhteisöt ja yksityishenkilöt ovat tarjonneet auttavaa kättään kuntalaisille, sillä tehokloorauksen aikana vettä saa käyttää ainoastaan WC:n huuhteluun.

Muun muassa Maskun Palloseura ja Nousiaisten Alku tarjoavat vesiongelmista kärsiville peseytymismahdollisuutta.

– Ei rajoituksia kellonajoista, ovet ovat auki ympäri vuorokauden, tiedottaa Nousiaisten Alku.

Lista peseytymismahdollisuuden tarjoavista tahoista löytyy Nousiaisten kunnan nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Kuvakaappaukset Nousiaisten Alku -urheiluseuran Facebooksivulta ja Maskun Palloseuran verkkosivuilta
Kuvakaappaukset Nousiaisten Alku -urheiluseuran Facebooksivulta ja Maskun Palloseuran verkkosivuilta.Yle

Vesiyhtiön hallituksen puheenjohtaja: Asia on hoidettu hyvin

Nousiaisissa on noussut esille paljon kritiikkiä vesikriisin hoitamisesta ja erityisesti sen tiedottamisesta. Aiheesta kirjoitti viikonloppuna blogissaan (siirryt toiseen palveluun) muun muassa Nousiaisissa asuva Pyhärannan kunnanjohtaja Matti Muukkonen. Myös osa kunnanvaltuutetuista on kritisoinut asian hoitoa.

Nousiaisten veden hallituksen puheenjohtaja Juha Tapani Suvinen sekä yhtiön juuri lomalta palannut toimitusjohtaja Timo Oja ovat tyytyväisiä kunnan tiedottamiseen.

– Sataprosenttinen peitto on hankala toteuttaa, Oja sanoo.

– Asia on hoidettu äärimmäisen hyvin. On eri asia, olisiko valtuuston pitänyt myöntää määrärahoja siihen, että putki olisi korjattu aikaisemmin, Suvinen sanoo.

Nousiaisten veden hallituksen puheenjohtaja Juha Suvinen on tyytyväinen siihen, että ihmiset ovat lähteneet auttamaan naapureitaan.

– Se kuuluu ihmisten keskinäiseen elämiseen. Olen toisaalta myös sitä mieltä, että joku vastuu on ihmisillä itselläänkin. Nyt puhutaan veden loppumisesta ja ihmetellään, ettei ole astioita, joihin vettä laittaa. Voi vesi loppua omasta talostakin, Suvinen sanoo.

Tehoklooraus on alkanut

Kunnan veden käyttökielto on jatkunut jo pitkään. Nyt kunnan vesijohtoverkostossa on alkanut mittava tehoklooraus, joka etenee vaiheittain kouluista ja päiväkodeista yksityiskiinteistöihin. Kunta tiedotti aiemmin maanantaina, että kouluissa ja päiväkodeissa voi jo juoda turvallisesti hanavettä.

Nousiaisten veden toimitusjohtaja Timo Oja arvioi, että tämän viikon jälkeen voidaan olla voiton puolella. Se riippuu kuitenkin kloorauksen etenemisestä. Mahdollisten korvausvaatimusten aika on myöhemmin.

– Kun jokaisen hanasta tulee juomakelpoista vettä, ollaan voiton puolella. Hoidetaan tämä ensin kuntoon ja sitten on aika perehtyä korvausvaatimuksiin, Timo Oja sanoo.

Vatsatautiin sairastuneilta potilailta on löydetty tähän mennessä ainakin noro-, sapo- ja astroviruksia. Osalta potilaista on löydetty kahta eri virusta.

Lisäksi potilasnäytteistä on yksittäistapauksina löydetty ETEC- ja EHEC-bakteeria sekä Plesiomonas shigellois -bakteeria.

Lue seuraavaksi