1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kesätyö

Haluatko kesätöitä? Ajattele sitä jo kun koulu käskee harjoitteluun, neuvoo 18-vuotias Juuso

Valitse monia erilaisia tutustumispaikkoja, sillä jokin niistä voi olla tuleva kesätyösi – vaikka et alasta elämänuraa miettisikään, sanoo Juuso Yli-Hukkala. Hän päätyi tuota reittiä kauppaan, ja aikoo niissä viihtyäkin.

kesätyö
Valitantalon kassatyöntekijä laskee vaihtorahaa.
Yle Uutiset

Juuso Yli-Hukkalalla on ollut monta kesähommaa, mutta "kunnolla" kesätöissä hän laskee olleensa kahtena kesänä. Se tarkoittaa pestiä kaupassa.

Sinne nyt 18-vuotias Juuso päätyi harjoittelujen kautta. Hän hoksauttaakin muita nuoria siitä, että jokainen TET-jakso tai harjoittelu voi olla ovi tulevaan kesätyöhön.

Ei sillä, ei Juusokaan aikanaan reittiään suunnitellut.

– Nyt kun katsoo taaksepäin niin huomaa, että ai se meni noin. Ei ysillä käynyt mielessäkään, vaan vasta kun kesätyö tuli ajankohtaiseksi – ja sitten alkoikin kaduttaa, ettei käynyt aikanaan useammassa paikassa.

Yli-Hukkala rohkaiseekin menemään harjoitteluihin mahdollisimman moneen erilaiseen paikkaan. Tätä korostetaan koulussa Juuson mielestä liian vähän. Ei tarvitse ajatella, että harjoittelujaksolla oppisi työn tai edes paikan käytännöt, mutta naaman näyttäminenkin on tärkeää.

– Siellä voidaan myöhemmin hoksata, että “hei mä muistan tän tyypin”!

Juuso Yli-Hukkala
Osoita, että työ kiinnostaa ja voit kehittyä siinä, vaikka et kaikkea vielä osaakaan, neuvoo Juusi Yli-Hukkala.Sari Vähäsarja / Yle

Älä tee töistä turhia oletuksia

19-vuotias Heidi-Maria Riutta ei ole hakenut kesätöitä omista TET- ja harjoittelupaikoistaan. Niissä vietetyt viikot eivät silti menneet hukkaan, sillä nykyisessä työssä elokuvateatterissa kaupparutiineistakin on hyötyä.

Viime kesänä Riutta haki ja pääsi töihin puhelinmyyntifirmaan, missä vierähti kesän sijasta puoli vuotta.

– Luulen, että puhelinmyyntityöstä tulee kielteisiä kommentteja niiltä, jotka eivät ole sitä kokeilleet, sanoo Riutta.

Heidi pääsi käyttämään hakutaitojaan totisemmin pyrkiessään leffateatteriin. Se kutkutti, koska työ kiinnosti. Ja jotain meni oikein, sillä hänet valittiin.

Mene paikalle, katso silmiin äläkä haahuile

Juuso Yli-Hukkala neuvoo kesätöitä haluavaa menemään paikalle tai edes soittamaan sen sijaan, että vain lähettäisi sähköpostia.

– Siitä tulee parempi kuva: että tuo tuli tänne asti. Vaikuttaa kiinnostuneemmalta.

Työnhakutilanteen käyttäytymisohjeet ovat Juusosta itsestäänselviä: katso silmiin, älä haahuile. Peruskäyttäytymistä, kuten mies itse kuittaa. Asiakaspalvelualalla asiat oppii hänen mukaansa viimeistään kantapään kautta:

– Ei voi mumista itsekseen ja katsella taivaaseen.

Ei pidä antaa itsestään kuvaa tyyppinä, joka ei näe mahdollisuuksiaan. Vaikka ei osaisi kaikkea, voi vakuuttaa työnantajan siitä, että asennetta ja oppimiskykyä löytyy.

Ja kesätyöt, ne taas voivat luoda pohjaa tulevalle:

– Työnantaja muistaa, että tuo oli kohtelias ja asiakkaat tykkäsivät.

Juuso Yli-Hukkala myöntää, ettei ensimmäisissä töissä ole aina helppoa näyttää parastaan. Juuri harjoitteluissa ja kesätöissä sitä kannattaa kuitenkin harjoitella.

– Se on siedätyshoitoa, saa kuorta lohkeamaan. Olisihan se tylsää, jos työpaikka lähtisi alta jos vaikka on ujo. Siksihän harjoitteluja onkin.

Kehu itseäsi, mutta älä lupaa enemmän kuin voit pitää

Heidi-Maria Riutta huomasi kesätöitä hakiessaan, ettei kokemusta esimerkiksi CV:n teosta ollutkaan kertynyt koulussa. Apu löytyi netistä.

Heidi-Maria Riutta
Jokainen on saanut joskus palautetta, josta voi olla pohjaksi omien vahvuuksien listalle, sanoo Heidi-Maria Riutta.Sari Vähäsarja / Yle

Hakemisessa pärjää Riutan mielestä maalaisjärjellä: hakemukseen hyvää ja kohteliasta kieltä ja kuvailuun jotain perustavampaa kuin “oon mukava, ottakaa pliis mut töihin”. Työnhaussa on tärkeää oppia kehumaan itseään, vaikka se voi tuntuakin vaikealta.

– Mutta kun rupeaa ajattelemaan vaikka sitä, mitä palautetta on saanut muilta niin siitä on hyvä lähteä. Sieltä voi tulla sellaistakin, mitä ei ole ajatellutkaan, neuvoo Heidi.

Kannattaa silti tehdä vain lupauksia, jotka voi lunastaa eikä sanoa olevansa superihminen. Sen kanssa voi olla lirissä, jos sattuisikin saamaan työn.

Tyydy hommiin joita saat

Nyt Juuso Yli-Hukkala hän opiskelee liiketaloutta, asiakaspalvelua – tämä tie varmistui juuri kesätöissä.

Jos pohtii, tehdäkö vähän ala- vai yläkanttiin, kannattaa hänen mielestään valita yläkantti.

– Älä tee 90-prosenttisesti, vaan 110-prosenttisesti.

Tarunhohdetta on turha odottaa heti ensimmäisistä kokemuksista. Juusonkin ensimmäiset kokemukset tarjosivat yhtä ja samaa: hyllyttämistä ja muita kaupan rutiineja.

– Kannattaa tyytyä siihen, mitä aluksi annetaan. Eivät ne tunne sua tai tiedä, mihin kykenet. Ei pidä odottaa heti johtajan pestiä.

Nyttemmin Juusolla on enemmän sekä kokemusta että valmiuksia. Pestejä on kertynyt saman ketjun kaupoista – ja unelmana onkin kauppiaan ura.

Lue seuraavaksi