1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsästysluvat

Susiluvista repesi kiista Satakunnassa – riistakeskus ihmettelee metsästäjien suunnitelmia luopua virka-avusta

Riistakeskus muistuttaa, ettei se tee riistapolitiikkaa, vaan toteuttaa sitä.

Kuva: AOP

Susien kaatoluvista on revennyt kiista Satakunnassa. Riistakeskus hylkäsi tammikuussa metsästäjien hakemat kolme kaatolupaa eteläiseen Satakuntaan. Metsästäjät hakivat lupaa kaataa Köyliön, Huittisten ja Alastaron seudulla liikkuvasta laumasta kolme sutta. Hakemusta perusteltiin taloudellisilla ja sosiaalisilla syillä.

Riistakeskuksen mukaan alueella on tehty paljon havaintoja susista asutuksen tuntumassa. Havainnot tai susitilanne eivät kuitenkaan ole keskuksen mukaan poikkeavia eikä alueella ole viime vuosina tapahtunut kotieläinvahinkoja.

Uusi kaatolupahakemus jo lähtenyt

Kielteisestä päätöksestä suivaantuneet Köyliön susireviirin metsästysseurat pohtivat nyt Satakunnan Kansan (siirryt toiseen palveluun)mukaan kovia vastatoimia. Metsästäjät harkitsevat suurriistavirka-avun lopettamista, jos kaatolupien myöntämisperusteita ei höllennetä. Apu tarkoittaa kolareissa loukkaantuneiden eläinten jäljittämistä ja lopettamista.

Lisäksi harkinnassa on suurpetohavaintojen kirjaamisen lopettaminen Tassu-järjestelmään. Metsästysseurat ovat myös lähettäneet riistakeskukselle viime viikolla uuden kaatolupahakemuksen.

"Painostuksella ei voi vaikuttaa"

Suomen riistakeskuksesta todetaan, ettei se tee riistapolitiikkaa, vaan toteuttaa sitä. Virka-avun lopettamisella tai muulla painostuksella ei keskuksen mukaan voi vaikuttaa viranomaisten päätöksiin.

Riistakeskuksesta halutaan muistuttaa, ettei se ole hylännyt kaikkia poikkeuslupahakemuksia tämänkään vuoden aikana.

– Suomen riistakeskus pitäytyy Luonnonvarakeskuksen kanta-arviossa. Oikea tapa vaikuttaa suden kanta-arvioon on ilmoittaa susihavainnoista petoyhdyshenkilölle, todetaan keskuksen lähettämässä tiedotteessa.

Vastakkainasettelu kärjistynyt

Riistakeskus Satakunnan riistasuunnittelija Reima Laaja kummeksuu Köyliön susireviirin metsästysseurojen harkitsemia vastatoimia. Hän sanoo toivovansa, että terve järki voittaa..

– Eihän tuo kovin rakentavaa ajattelua ole , että loukkaantuneiden eläinten kustannuksella lähdetään tekemään riistapolitiikkaa.

Laaja uskoo, että yksittäisiä metsästäjiä löytyy jatkossakin suurriista-avun tehtäviin.

– Avun antamiseen ei tarvita metsästysoikeutta alueella, sillä se on poliisin määräämä tehtävä.

Vastakkainasettelu metsästäjien ja riistakeskuksen välillä on Laajan mukaan viime vuosina kärjistynyt. Tähän on hänen mukaansa vaikuttanut osaltaan se, että myönnetyistä luvista on valitettu hallinto-oikeuteen.

– Sieltä on puolestaan tullut ohjeita ja tulkintoja. Kyllä kaatolupien myöntäminen on mennyt aiempaa hankalammaksi.