Kasvava susikanta huolettaa pohjalaiskunnissa – äidit vetoavat presidenttiin ja eduskuntaan lastensa turvallisuuden puolesta

Painostus susikannan vähentämiseksi pohjalaiskunnissa kasvaa. Viime viikkoina metsästykseen on saatu poikkeuslupia vain Keski-Pohjanmaalle, mutta ei Pohjanmaalle tai Etelä-Pohjanmaalle.

poikkeusluvat
Susi lumisessa maisemassa.
Martijn Smit / AOP

Riistakeskus on antanut kielteisiä päätöksiä viime viikkoina susien metsästyksen poikkeuslupahakemuksiin Etelä-Pohjanmaan eteläosissa ja Pohjanmaan rannikolla. Riistakeskus on katsonut, että sudet eivät ole aiheuttaneet vahinkoa alueella. Asukkaat ovat kuitenkin huolissaan, sillä susihavainnot pihapiirien lähellä ovat lisääntyneet.

Metsästysseurat Jalasjärvellä, Kurikassa, Kauhajoella ja Karviassa ovat tehneet jälleen uuden poikkeuslupahakemuksen ja nyt se on tehty sosiaalisin perustein. Rannikolla puolestaan kunnat ovat vedonneet Rannikko-Pohjanmaan Riistakeskukseen lupien saamiseksi. Sen ovat allekirjoittaneet päättäjät seitsemästä kunnasta.

Kurikassa ryhdyttiin viikonloppuna keräämään nimiä (siirryt toiseen palveluun) kannanottoon susipolitiikan muuttamiseksi.

Susikannanotto lähtee eri tahoille

Kannanoton takana on kurikkalaisia perheenäitejä. Laura Kivimäki selittää, että tarkoitus on lähinnä informoida päättäjiä tilanteesta.

– Haluttiin ilmaista huolemme, kun kaatolupia ei ole tullut ja susia on paljon. Että tieto menee meiltä tavallisilta maaseudun perheiltä päättäjille asti, selittää Laura Kivimäki.

Kirje on lähdössä eduskuntaan, presidentille, maa- ja metsätalousministeriöön, sisäministeriöön, luonnonvarakeskukseeen ja riistakeskukseen. Nimiä oli koossa maanantaihin mennessä viitisensataa ja nimienkeruu jatkuu koko viikon.

Jos kaatoluvat eivät ole vaihtoehto, niin sitten pitäisi keksiä jotain muuta.

Laura Kivimäki

– Tämä kaipaa asiallista keskustelua. Ei ääripäitä, jossa toiset haluavat kaataa kaiken ja toiset suojella kaiken. Susi kuuluu Suomen luontoon, mutta kyllä jokunen lupa tänne olisi ollut ihan paikallaan, pohtii Laura Kivimäki.

Kivimäki sanoo asuneensa parikymmentä vuotta sivukylillä ja tottuneensa vuosittaisiin susihavaintoihin.

– Aina on ollut susihavaintoja, mutta nyt rupeaa olemaan isoja laumoja, jotka tulevat pihoihin päiväsaikaankin. Sille asialle pitäisi voida tehdä jotain. Jos kaatoluvat eivät ole vaihtoehto, niin sitten pitäisi keksiä jotain muuta, sanoo Kivimäki.

Lakiin nojaten

Paine varmasti kasvaa myös viranomaisiin nähden, mutta Riistakeskus kertoo nojaavansa päätöksissään ainoastaan voimassaolevaan lakiin.

– Poikkeuslupa on aina hallinnollinen päätös, joka tehdään lainsäädäntöön nojaten. Päätösten pitää olla sellaisia, että ne kestävät myös oikeustarkastelun, sanoo Riistakeskus Pohjanmaan riistapäällikkö Mikael Luoma.

Riistakeskus on vastaanottanut eteläpohjalaisten uuden poikkeuslupahakemuksen ja tekee siitä päätöksen kuluvan viikon aikana. Keski-Pohjanmaalle viime viikolla myönnetyistä luvista toinen käytettiin viikonloppuna. Keski-Pohjanmaalla sudet ovat raadelleet useita koiria, mikä oli peruste poikkeuslupien myöntämiselle.