1. yle.fi
  2. Uutiset

Museovirasto: Asemanrannan punatiilisen tehtaan suojelu on tärkeä Hämeenlinnalle

Vanajaveden maisemaan kerrostaloaluetta rakentava YIT pitää entistä tehdasta korjauskelvottomana.

Purkamislupa
Vanha tehdasrakennus.
Vanhan punatiilitehtaan vanhimmat osat ovat vuodelta 1928.Petri Lassheikki / Yle

Museovirasto on löytänyt entisestä Mensan ja sittemmin Saarioisten punatiilitehtaasta monia rakennuksen osien suojelua perustelevia tekijöitä. Museovirasto muistuttaa ensinnäkin Hämeenlinnan kaupunkia siitä, että kaupunki on itse päättänyt suojella tehdasrakennuksen vahvistuneella asemakaavalla 2016.

Olisikin outoa, jos heti vuoden jälkeen Hämeenlinna sallisi kaavallisesti suojellun rakennuksen purkamisen vastoin kaupungin omaa tahtoa. Museoviraston intendentti Robin Landsdorff toivookin, että nyt mietittäisiin erilaisia mahdollisuuksia ainakin rakennuksien osien säilyttämiseksi.

– Rakennuksessa on toiminut aikanaan Suomen ensimmäinen säilyketehdas. Tehtaassa on myös maakunnallisia kultturiarvoja, muistuttaa Landsdorff.

Hämäläistä teollisuushistoriaa rautatieaseman kulmilla

Vanhan punatiilitehtaan vanhimmat osat ovat vuodelta 1928. Rakennuksissa on monia ajallisia teollisuus- ja rakennuskerrostumia aina 1970-luvulle asti. Asemanrannan uudessa asemakaavassa kaksikerroksista, suurehkoa tiilitehdasta ajateltiin julkisten ja kaupallisten toimien sekä asumisen tarpeisiin. Kaavassa tehdaskiinteistö on ajateltu eräänlaiseksi käyntikortiksi tai tutuksi silmänvangitsijaksi uuden kerrostaloalueen etupihalle.

Vanha tehdasrakennus.
Petri Lassheikki / Yle

– Voitaisiin tutkia, voidaanko rakennusta tai sen osia säilyttää ja millaista käyttöä niille olisi, kertoo Landsdorff.

Museovirasto tietää tehtaan murenemisen rakennustöiden ja katurakennuksen myllerryksessä. Toiveena tehtaan suhteen kuitenkin on, voisiko katuja linjata rakennusvaiheessa vielä hieman toisin. Näin voitaisiin ehkä estää rakennuksen uppoaminen ja rikkoutuminen tontillaan.

– Kyllähän tulevia katuja voi tässäkin vaiheessa vielä linjata uudelleen. Katurakentaminenhan on vasta alkamassa, eikä ole suinkaan valmis, muistuttaa intendentti Robin Landsdorff Museovirastosta.

Hämeen Ely-keskukselle purkaminen sopii

Hämeenlinnan Asemanrannan Mensan tehtaan purkulupa on parhaillaan Hämeenlinnan kaupungin käsittelyssä. Kaupunki sai asiasta kaksi asiantuntijalausuntoa.

Museovirastosta poiketen Hämeen Ely-keskus ei asettunut vastustamaan tehtaan purkamista. Ely-keskus hyväksyy ja ymmärtää omistajan teettämät selvitykset rakennusten kunnosta. Rakennusten paaluttaminen jälkikäteen ei onnistunut. Lisäksi rakennukset saattaisivat jäädä terveydelle vaarallisiksi kosteus- ja mikrobiesiintymien vuoksi, toteaa Ely-keskus.

Alueen omistaja ja urakoitsija YIT teetti syksyllä 2016 ulkopuolisilla selvitykset, jotka osoittivat, että rakennus on hyvin huonokuntoinen ja murentuu rakennustöiden aikana kaiken aikaa lisää. Myöskään tehtaan paaluttaminen jälkikäteen ei selvityksen mukaan ollut mahdollista.

YIT rakennuttaa Asemanrantaan noin 1 200 asukkaan uutta kerrostaloaluetta. Ensimmäinen uusi kerrostalo Hämeenlinnan rautatieaseman tuntumaan Asemanrantaan valmistuu loppuvuodesta 2018.

Lue seuraavaksi