Kunta-alan neuvottelut jatkuvat tiistai-iltapäivänä: Kiistaa lomarahaleikkausten korvaamisesta työntekijöille

Ylityö ja vuoronvaihtokielto alkaa aamulla.

politiikka
Olli Luukkainen
Olli LuukkainenEmmi Korhonen / Lehtikuva

Kuntatyönantajat on kutsunut työntekijät jatkamaan neuvotteluja tiistaina.

Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen kertoo STT:lle, että Kuntatyönantajat on lähettänyt kutsun jatkamaan työehtosopimusneuvotteluja tiistaina kello 15. Luukkainen kertoo twitterissä, että on valmis jatkamaan neuvotteluja heti, kun työnantaja kutsun esittää.

Luukkainen pitää kutsua hyvänä merkkinä, mutta ei lataa sille vielä suuria odotuksia.

Kunta-alan neuvottelut keskeytyivät sunnuntaina. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko ilmoitti tänään päättäneensä huomenaamulla alkavasta ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta. Kielto koskee järjestön koko jäsenistöä kunta-alalla lukuun ottamatta viranhaltijoita.

Kunta-alan sopimusneuvottelut ovat keskeytyneet erimielisyyteen lomarahaleikkausten kompensoinnista. Palkansaajajärjestöt ilmoittivat sunnuntaina neuvotteluissa vaativansa 150 miljoonan euron korvausta sekä tänä että ensi vuonna.

Yhteensä summa on 300 miljoonaa ja noin kaksi prosenttia kunta-alan palkkasummasta.

Kuntatyönantaja KT pitää vaatimusta mahdottomana hyväksyä, koska lomarahojen leikkaamisesta on sovittu kilpailukykysopimuksessa. Lisäksi vaaditut summat ovat KT:n mukaan kohtuuttomia.

Sipilä: Emme ole osapuoli

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo käyneensä keskusteluja kunta-alan työmarkkinaosapuolten kanssa ja pysyneensä tilanteesta hyvin informoituna, mutta ratkaisun avaimet ovat hänen mukaansa osapuolten käsissä.

– Emme missään tapauksessa ole osapuoli näissä keskusteluissa. Ratkaisu pitää löytää työnantajien ja työntekijöiden pöydässä, Sipilä sanoo.

Sipilän mukaan on selvää, ettei kompensaatiota voi maksaa valtion pussista.

– Työmarkkinajärjestöt sopivat tämän ratkaisun aikanaan keskenään, ja siellä samassa pöydässä se pitää sitten ratketa.