"Törkeä ämmä olet" – mies tuomittiin toimittajan kunnianloukkauksesta

Toimittaja sai uhkaavia puheluja ja tekstiviestejä raiskausuutisen jälkeen.

tuomiot
Nuori älypuhelin kädessään.
Timo Nykyri / Yle

45-vuotias mies tuomittiin maanantaina toimittajaan kohdistuneesta kunnianloukkauksesta Helsingin käräjäoikeudessa.

Toimittaja oli kirjoittanut vuoden 2015 marraskuussa Kempeleessä Pohjois-Pohjanmaalla tapahtuneesta raiskauksesta. Jutussa hän kysyi poliisilta, miksi poliisi oli kertonut tiedotteessaan, että epäillyt olivat ulkomaalaistaustaisia.

Toimittaja sai jutun jälkeen uhkaavia puheluja ja tekstiviestejä. Nyt tuomittu mies lähetti toimittajalle tekstiviestin, jossa kirjoitti: "Toivon hartaasti, että seuraava kulttuuri rikastus osuu kohdallesi henkilökohtaisesti. Törkeä ämmä olet".

Oikeus katsoi, että toimittajien pitää jossain määrin sietää toimiensa arvostelua. Oikeuden mukaan miehen käyttämä ilmaisu "törkeä ämmä" ei kuitenkaan kohdistunut naisen työhön toimittajana, vaan hänen henkilöönsä. Oikeuden mukaan ilmaisu oli omiaan halventamaan uhria henkilönä ja naisena.

Oikeus tuomitsi miehen 15 päiväsakkoon, joista kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 150 euroa.

Toisen syyte hylättiin

Toinen, 41-vuotias mies oli syytteessä laittomasta uhkauksesta. Syytteen mukaan hän soitti toimittajalle kaksi puhelua, joissa viittasi lehtijuttuun ja sanoi, että toimittaja saattaisi itsekin joutua raiskauksen uhriksi ja että tämän kannattaisi olla tarkkana ulkona liikkuessaan.

Puhelinliittymä kuului syytetylle. Oikeuden mukaan asiassa tehty äänitutkimus ei kuitenkaan osoittanut riittävällä varmuudella, että syytetty olisi soittanut puhelut. Näin ollen syyte hylättiin.

Lue lisää:

Toimittajaa uhkailtiin raiskausuutisoinnin takia – etenee syyteharkintaan