1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylityökielto

Näin kunta-alan ylityö- ja vuoronvaihtokielto voi vaikuttaa: Lapsia pois päiväkodeista, julkisen liikenteen vuoroja saatetaan karsia ja leikkauksia lykätä

Listasimme kunta-alan ylityö- ja vuoronvaihtokieltojen mahdollisia vaikutuksia.

Kuva: Yle

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ja sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy aloittavat tiistaina kello 7 ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Myös Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty päätti maanantaisessa kokouksessaan julistaa kunta-alalle työehtosopimusneuvottelujen vauhdittamiseksi ylityö- ja vuoronvaihtokiellon huomenna kello 7 alkaen.

Samaan ratkaisuun päätyi myös korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten järjestö Talentia. Sen kunta-alalla työskentelevät jäsenet ovat ylityö- ja vuoronvaihtokiellossa tiistaiaamusta kello 7 alkaen ja yksityisellä palvelualalla työskentelevät torstaista kello 7 alkaen.

Jukon kielto koskee järjestön koko jäsenistöä kunta-alalla lukuun ottamatta viranhaltijoita, kiellon piirissä on myös OAJ:n jäseniä.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ylityö- ja vuoronvaihtokielto puolestaan alkoi tänään maanantaina.

Jytyn työtaistelun ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon piirissä eivät ole myöskään viranhaltijat, ja sellaiset yleistä turvallisuutta tai omaisuuden turvaamista koskevat työt, joita ei ole mahdollista siirtää myöhemmäksi.

Kunta-alan työsopimusneuvottelut kaatuivat sunnuntaina erimielisyyteen lomarahaleikkausten kompensoinnista. Palkansaajajärjestöt vaativat 150 miljoonan euron korvausta tänä ja ensi vuonna.

Kuntatyönantaja KT ei hyväsky vaatimusta, koska lomarahojen leikkaamisesta on sovittu kilpailukykysopimuksessa. KT:n mielestä vaaditut summat ovat kohtuuttomia.

Selvitimme, millaisia mahdollisia vaikutuksia ylityö- ja vuoronvaihtokielloilla saattaa olla.

1. Lapsia voidaan joutua hakemaan päiväkodeista

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto voi näkyä varhaiskasvatuksessa ja terveydenhuollossa, arvioi Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen.

– Varhaiskasvatukseen on määritelty tietty henkilöstömitoitus. Jos lastentarhanopettaja sairastuu tai on muuten poissa, niin päiväkodin johtaja joutuu soittelemaan vanhemmille, että tulkaa hakemaan lapsia pois, Luukkainen sanoo.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kertoo kuulleensa päiväkodeista, jotka ovat pyytäneet vanhempia hakemaan lapset päivähoidosta ajallaan, jotta ongelmia ylitöiden kanssa ei tulisi. Niemi-Laine kuitenkin korostaa, ettei ketään jätetä heitteille.

2. Terveydenhuollon aikoja saatetaan perua

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ennakoi, että ylityö- ja vuorovaihtokielto saattaa vaikuttaa erityisesti kiireettömän hoidon tuottamiseen.

Jukolla on hoitoaloilla jäseninä muun muassa terveydenhoitajia, puheterapeutteja ja psykologeja. Puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa, että jos työntekijä on poissa, niin muut eivät lähde paikkaamaan, jolloin varattu vastaanottoaika jää käyttämättä.

3. Leikkausten siirtyminen todennäköistä

Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi arvioi, että leikkauksia joudutaan siirtämään, sillä ne ovat valmiiksi tiukkaan aikataulutettuja ja viivästykset ovat tavallisia. Kirvesniemi vakuuttaa, että kenenkään henki tai terveys ei työtaistelukeinojen takia vaarannu.

4. Helsingin alueella metro- ja raitiovaunuvuoroja voi jäädä ajamatta äkillisten sairastumisten takia

Busseihin ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla ei ole vaikutusta. Helsingin kaupungin liikennelaitoksen liikennöintiyksikön johtaja Arttu Kuukankorpi kertoo, että maanantaina puoleenpäivään mennessä kaikki vuorot on ajettu tavallisten aikataulujen mukaan, mutta myöhemmin vaikutuksia voi olla enemmän.

– Sairastumisia on vaikea ennustaa. Meillä on jonkin verran työntekijöitä varalla, mutta jos sairastumisia tulee enemmän, varakuljettajat eivät riitä, Kuukankorpi sanoo.

Ajamatta jäävistä vuoroista tulee tietoa HSL:n poikkeusinfoon (siirryt toiseen palveluun) heti, kun tieto sairastumisesta tulee. Kuukankorpi suosittelee varaamaan enemmän matka-aikaa tärkeitä menoja varten.

5. Tampereella bussivuoroja voi jäädä ajamatta

Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen TKL:n liikennejohtaja Ilkka Ala-Maakala kertoo, että maanantaina puoleenpäivään mennessä kaikki vuorot on saatu hoidettua. TKL:n kuljettajista noin 85 prosenttia kuuluu JHL:ään ja loput muihin liittoihin. Sairauslomat pyritään paikkaamaan kuljettajilla, jotka saavat tehdä ylitöitä. Ala-Maakala arvioi, että työtaistelutoimien pitkittyessä vuoroja voi jäädä ajamatta.

6. Katujen kunnossapito voi heikentyä

Porin kunta-alan yhteisjärjestön pääluottamusmies Tommi Raunela arvioi, että palvelujen heikkeneminen, kuten katujen kunnossapito ja pelastuslaitoksen toiminta, saattaa näkyä kuntalaisille jossain vaiheessa.