Pienpanimo odotti pääsevänsä myymään oluitaan suoraan kuluttajille, mutta toisin kävi – lupa vaatii uusien seinien rakentamista: "Tämä liittyy Alkon monopoliin"

Uusi alkoholilaki sallii pienpanimoille alkoholin myynnin suoraan kuluttajille. Ulosmyyntioikeuden hakeminen on osoittautunut luultua monimutkaisemmaksi.

Pienpanimo
Olutta lasketaan lasiin Stadin Panimon tehtaalla
Pienpanimoilla täytyy olla erillinen myymälätila. Tilan tulee kuitenkin sijaita panimon välittömässä läheisyydessä. (Arkistokuva.)Antti Kolppo / Yle

Panimoyhtiö Tujun tiloissa Lappeenrannassa tuoksuu makea mallas. Pienpanija Tuomas Mäkiniemi on aloittanut aamunsa kello kahdeksan. Yhdeksältä alkaa mäskäys. Mäskäyksessä maltaista irrotetaan veden avulla käymiskelpoiset sokerit. Työn alla on american pale ale -tyyppinen olut.

Tuomas kutsuu itse hänen ja Jukka Monosen omistamaa panimoyhtiötä nyrkkipajaksi. Paljon puhuttu 500 000 litran vuosituotanto ei kosketa heitä.

Uuden lain mukaan panimot, jotka valmistavat olutta vuodessa alle 500 000 litraa, voivat myydä jopa 12-prosenttisia juomia suoraan panimolta. Jos panimon vuosituotanto on yli 500 000 litraa, saa alkoholipitoisuus olla korkeintaan 5,5.

Lappeenrantalaiset panimoyrittäjät hakivat innokkaina alkoholin ulosmyyntioikeutta heti vuodenvaihteen jälkeen.

"Odotimme, että tämä olisi vähän helpompaa"

Panimoyrittäjän mietteet uudesta alkoholilaista ovat laimeat: Normien purku ei onnistunut, sillä nyt kuvioihin tuli uutena aluehallintovirasto. Pienpanimon hakemus alkoholin ulosmyyntioikeudesta palautui bumerangina takaisin täydennettäväksi.

– Ajattelimme, että iskemme kassan pöydälle, esittelemme ihmisille vähän paikkoja ja myymme muutaman oluen, sanoo Tuomas Mäkiniemi.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kaipasi hakemukseen lisätietoja tulevan panimomyymälän rakenteista. Tujun tiloissa ei ole erillistä tilaa myymälälle, ja tämä on nyt esteenä alkoholin myymiselle.

– Se oli vähän sekava soppa tämmöisen simppelin panijan korviin, mutta ainakin 2,2 metriä korkeat seinät täytyisi rakentaa. Sen lisäksi tila pitäisi rekisteröidä erikseen elintarvikehuoneistoksi. Mukana prosessissa olisi verohallinnon lisäksi paikallinen aluehallintovirasto sekä Valvira.

Tuomas Mäkiniemi tekee olutta.
Yle

Viranomaisetkin yllättyneet asian monimutkaisuudesta

Alkoholin myyminen suoraan kuluttajille pienpanimosta ei siis ole kaikille tulevaisuudessakaan itsestäänselvyys. Myymälän tulee ohjeiden mukaan sijaita panimon välittömässä läheisyydessä, mutta sen tulee olla erillinen tila. Näin ollen esimerkiksi kaupunkien keskustojen pop up -myymälät eivät tule kyseeseen.

Luvan hakemisen monimutkaisuus on yllättänyt alan yrittäjien lisäksi myös lupia myöntävät viranomaiset.

Etelä-Suomen aluehallintovirastoon on alkuvuoden aikana tullut noin 15 hakemusta pienpanimoilta. Vain kolmelle panimolle on saatu myönnettyä luvat.

– Tämä liittyy Alkon monopoliin. Sen suojelemiseksi alkoholin myymiseltä vaaditaan tiettyjä kriteerejä, kuvailee Markus Leivonen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Vaatimukset muun muassa panimomyymälän seinärekenteista tulevat EU:n elintarvikelaista ja valmisteverolaista.

_7.2.2018 klo 11.01 Täsmennys: artikkeliin lisätty lause: Vaatimukset muun muassa panimomyymälän seinärekenteista tulevat EU:n elintarvikelaista ja valmisteverolaista. _