Muiden tuki auttoi Steve 'n' Seagullsin Tomi Tajakan bändiuralle – nyt hän haluaa tehdä saman kotikaupunkinsa nuorille: "Olen ikuisesti kiitollinen"

Miljoonayleisön saanut muusikko Tomi Tajakka oli joskus nuori, jolle julkisesti esiintyminen oli iso kynnys. Hän haluaa auttaa samassa asemassa olevia nuoria eteenpäin bändiuralle.

musiikki
laulaja ja kitaristi Tomi Tajakka Steve´n Seagulls-yhtyeestä
Toni Pitkänen / Yle

Iisalmen Nuorison Tuki ry:n talon kellarissa tuoksuu maali. Käytävällä lojuu vielä pahveja ja maalipurkkeja, mutta bänditila alkaa olla valmis.

Huoneen keskellä rumpupatteriston takana Mikko Alvasto iskee biitin käyntiin. Konsta Lapin kitara ja Kristian Koitlan basso tärähtävät mukaan. Pienen tilan täyttää maukas Red Hot Chili Peppersien biisi Dani California.

Ovensuussa seisoskelevan Tomi Tajakan saapas naputtaa rytmin mukana.

Iisalmestahan lähtee vain kovia soittajia.

Tomi Tajakka

– Pirun hyvän kuulosta, mutta Iisalmestahan lähtee vain kovia soittajia, Tajakka lohkaisee.

Steve 'n' Seagulls -yhtyeen laulaja ja kitaristi Tomi Tajakka on muuttanut vuosi sitten takaisin kotiseudulle Iisalmeen.

Hän huomasi kaverinsa Facebook-päivityksestä, että Iisalmen Nuorison Tuki oli saanut rahoitusta nuorten musiikkitoimintaan ja halusi lähteä omalla panoksellaan tukemaan toiminnan käynnistymistä.

Yritän antaa hyvää takaisin Iisalmen nuorisobänditoiminnalle.

Tomi Tajakka

– Laitoin heti viestiä, että jos pystyisin jelppimään jotenkin vaikka laitehankinnoissa. Yritän antaa vähän takaisin tälle Iisalmen nuorisobänditoiminnalle. Olen itse saanut sieltä vuosien ajan nuoruudessa apua ja korvaamattomia kokemuksia, selittää Tajakka innostustaan lähteä mukaan.

Iisalmen Nuorison Tuki ry:n bändipajan nuoria ja Timo Tajakka
Treeneissä on leppoisa tunnelma.Toni Pitkänen / Yle

Nuorisotyö kantaa hedelmää

Hyvä nuorisotyö Iisalmessa on antanut aikanaan potkua Tomi Tajakan uralle muusikkona.

Tajakka muistelee lämmöllä 90-luvun puolivälin vilkasta nuorisotalo- ja bänditoimintaa. Erilaisia bänditapahtumia oli runsaasti Iisalmessa kahviloissa ja nuorisotaloilla ympäri Ylä-Savoa ja Pohjois-Savoa.

Erityisesti Tajakka kiittelee sittemmin Halavatun Papoissa mainetta niittäneen Petri Kauppisen toimintaa nuoriso-ohjaajana.

– Olen Petelle ikuisesti kiitollinen niistä vuosista. Petellä oli iso rooli siinä, että hän jaksoi väsymättömästi jelpata nuoria musiikin parissa ja muissakin hommissa.

Se oli tapaus, kun Iisalmeen tuli oma äänitysstudio 90-luvulla.

Tomi Tajakka

Tomi Tajakka aloitti soittamisen lukioikäisenä. Hän vietti kaiken vapaa-ajan treeneissä nuorisotalo Kivinavetalla tai nykyisen bändipajan paikalla sijainneessa äänitysstudio Jambossa.

– Se oli tapaus, kun Iisalmeen tuli oma äänitysstudio.

Hän korostaa, miten tärkeä merkitys sillä on, että nuoret saavat harjoitella rauhassa. Hänelläkin oli nuorena iso kynnys soittaa julkisesti.

– On tärkeää, että porukka saa olla omana itsenään ja toteuttaa itseään.

Tomi Tajakka ja Kristian Koitla
Tomi kertoo Kristianille, mitä huoltotoimia kitaralle pitää tehdä.Toni Pitkänen / Yle

Bändipajalla on matala kynnys kaikille

Toiminnanjohtaja Petri Karhu kehuu Tomi Tajakan heittäytymistä Iisalmen Nuorison Tuki ry:n musiikkitoimintaan mukaan. Tajakan asiantuntemus on ollut korvaamaton etenkin soitinten hankkimisessa.

– Meillä alkaa yhteistyö Jyväskylän bändipajan kanssa. Tomin yhteyksien avulla saamme järjestettyä keikkoja puolin ja toisin, kertoo Karhu ja kehuskelee Tajakan osuutta myös musiikillisena esikuvana.

Yksi tavoite on, että jotkut nuoret voisivat työllistää itsensä musiikin kautta.

Petri Karhu

Yksi tavoite Iisalmen Nuorison Tuki Ry:n toiminnassa on, että osa nuorista voisi työllistää itsensä musiikin kautta.

– Se ei välttämättä tarkoita sitä, että olet keikkamuusikko, vaan voit olla musiikin tuottamisen puolellakin, tai se voi olla myös esimerkiksi soitinrakentamista, mistä voi saada itselleen ammatin, Karhu pohtii.

Bänditoiminnan ohjaaja Kristian Koitla kehuu myös oman tilan merkitystä.

– Tuntuu tosi hyvältä, että saadaan mahdollisuuksia muillekin, joilla ei ole omia soittimia tai tiloja, missä käydä harjoittelemassa.

Tomi Tajakka katsoo bändin harjoituksia.
Tomi Tajakalla on selkeä näkemys harjoitustilasta.

Tomi Tajakan korvaan särähtää, kun sanotaan, että nuoret ovat vaikeita. Hänen mielestään kaikilla olisi syytä muistella, minkälaista oma nuoruus on ollut. Omaa tietä ei ole aina helppo löytää.

Nuoret ovat älyttömän fiksuja, kun löytyy asia, mikä kiinnostaa.

Tomi Tajakka

– Nuoret ovat älyttömän fiksuja, kun löytyy oikeasti asia, mikä kiinnostaa. Siitä löytyy valtavasti kipinää.

Ennen kuin treenit bändipajassa jatkuvat, Tajakka antaa neuvoja Kristian Koitlalle, miten kitaran kaularankaa saa säädettyä. Samalla hän heittää bändille kysymyksen.

– Milloin teidän vinyyli tulee pihalle? Olen varma, että kyllä se levyhyllyyn tuosta lähtee, Tajakka kannustaa.

Iisalmelaisten nuorten bändillä on vielä tekemistä, että pääsevät Tomi Tajakan ja kumppaneiden tahtiin, mutta hyvällä alulla ollaan.

Bluegrass-yhtye Steve 'n' Seagullsin järjestyksessään kolmas albumi ilmestyy kohta. Bändi tuli tunnetuksi kesällä 2014 YouTubessa julkaisemillaan videoilla. Erityisen suosittu on ollut versio AC/DC:n Thunderstruck-kappaleesta, jota on tähän mennessä katsottu yli 54 miljoonaa kertaa.

Yhtye on ollut myös listaykkösenä Billboardin Bluegrass-listalla Yhdysvalloissa 21. syyskuuta 2016 levyllä Brothers in Farms.