Hyppää sisältöön

Video: 100-vuotias Ilmari Koppinen juoksi 60 metriä – "Oikein hyvä aika"

Salolainen Koppinen on saavuttanut yli 1 600 palkintoa veteraaniurheilijana. Hänellä on muun muassa useita maailmanmestaruuksia.

Ilmari Koppinen

SALO Salohallissa tehtiin viikonloppuna historiaa, kun salolainen Ilmari Koppinen päätti menestyksekkään veteraaniurheilu-uransa omissa juhlakilpailuissaan.

Koppinen on tiettävästi ensimmäinen suomalainen satavuotias, joka on kilpaillut 60 metrin juoksussa. Matka taittui raikuvien aplodien saattelemana aikaan 30,28 .

– Oikein hyvä aika. Olen iloinen, että onnistuin, koska en ollut varma jaksanko, kommentoi juoksija suorituksensa jälkeen.

Ykköslajina aitajuoksu

Tammikuussa sata vuotta täyttänyt Ilmari Koppinen on syntynyt Raumalla. Siellä hän innostui urheilusta ja harrasti moniottelua Rauman urheilijoiden riveissä. Erityisesti nuorta Koppista kiinnosti juoksu.

– Olin orpopoika, ja urheilu oli hyvä harrastus, Koppinen kertoo.

Parhaimmat urheilusaavutukset Koppinen on tehnyt veteraaniurheilijana. Hänellä on yli 1 600 palkintoa veteraaniurheilusta, muun muassa useita maailmanmestaruuksia.

Tein itse puusta aidat ja harjoittelin niillä sota-aikanakin.

Ilmari Koppinen

Koppinen tunnetaan erityisesti aitajuoksijana. Hänellä on hallussaan muun muassa 90-vuotiaiden 300 metrin aitajuoksun maailmanennätys.

– Harjoittelin aitajuoksua jo melko nuorena. Tein aidat itse puusta, ja harjoittelin niillä sota-aikanakin. Salossa minulla oli metsässä neljä itse tehtyä aitaa, ja kävin niitä juoksemassa pururadalla, Koppinen kertoo.

Esimerkki nuoremmille

Ilmari Koppisen juoksusuoritusta oli Salohallissa kannustamassa suuri joukko ihmisiä. Mies tunnetaan veteraaniurheilupiireissä hyvin, ja häntä myös arvostetaan.

50-vuotiaiden sarjassa kilpailevalle Katrin Mertaselle Ilmari Koppinen on jonkinlainen esikuva.

– Silloin, kun Ilmari oli 80-vuotias, hän juoksi aitoja. Minä en juossut, koska minulla oli polvivaivoja. Tajusin kuitenkin, että jos hän 80-vuotiaana pystyy juoksemaan aitoja, kannattaa minunkin yrittää, Mertanen sanoo.

Satavuotiaana juoksemisessa on tavoitetta monelle nuoremmalle. Katrin Mertanen pitää Ilmari Koppisen juoksusuoritusta uskomattomana, mutta tavoittelemisen arvoisena.

– Pyrin siihen, mutta en usko sitä. Nyt, puolet nuorempana, tunnen itseni vielä tosi nuoreksi hänen vieressään, Mertanen sanoo.

Ilmari Koppinen 95-vuotiaana veteraanien SM-kisoissa. Kuva: Sanna Kähkönen / Yle

Pyörällä 5 000 kilometriä vuodessa

Salossa juostu kilpailu oli Ilmari Koppisen jäähyväiskisa. Palkinnot siis saavat jo riittää, mutta urheilemista Koppinen ei silti lopeta.

Hän on salolaisille tuttu näky pyöräilemässä pitkin kaupunkia. Viime vuonna täyteen tuli 5 000 pyöräilykilometriä.

– Se on helppo laji. Pitää vain katsoa, missä pyöräilee, Koppinen sanoo.

Terveet elämäntavat täytyy olla.

Ilmari Koppinen

Urheilua Koppinen seuraa myös televisiosta, varsinkin pian alkavia olympialaisia.

Nuoremmillekin Ilmari Koppisella on terveisiä.

– Terveet elämäntavat täytyy olla.