Venäjä ja Syyria kostavat lentokoneen pudotuksen – ilmaiskuja sairaaloihin ja kerrostaloihin

Avustusjärjestöt kertovat myös mahdollisesta kaasuiskusta.

Syyria
Suhoi Su-25 -koneen kappaleita Ma'saran kylässä lähellä Saraqebin kaupunkia.
Suhoi Su-25 -koneen kappaleita Ma'saran kylässä lähellä Saraqebin kaupunkia.Abdalla Saad / EPA

Venäjän ja Syyrian ilmavoimat ovat aloittaneet jatkuvat ilmahyökkäykset kapinallisten hallussa oleville alueille Syyriassa.

Hyökkäykset ovat kohdistuneet suurelta osin siviilikohteisiin. Tästä syystä avustusjärjestöt uskovat, että hyökkäysten tarkoituksena on kostaa lauantaina tapahtunut venäläisen sotilaskoneen pudotus ja sen lentäjän surmaaminen.

Hyökkäysten kohteina ovat olleet mm. kaksi sairaalaa ja kerrostalo Syyrian luoteisessa Idlibin maakunnassa.

Idlibiä hallitsevista kapinallisryhmistä suurin on Levantin vapautuskomitea. Se tekee yhteistyötä al-Qaida-terroristiryhmän kanssa. Levantin vapautuskomitea kertoo ampuneensa alas Su-25-rynnäkkökoneen.

Venäjä kertoo olevansa huolissaan siitä, että terroristijärjestö on saanut haltuunsa uudenaikaisia, olalta ammuttavia ilmatorjuntaohjuksia.

Pommitusten uhreja auttavat ns. valkokypärät kertovat useiden ihmisten, mukaan lukien kolmen vapaaehtoistyöntekijän saaneen hengitysvaikeuksia Saraqebin kaupungissa, joka on lähellä koneen pudotuspaikkaa. Kaupunkiin on mahdollisesti ammuttu myrkkykaasua.

Syyriassa toimiva yhdysvaltalainen avustusjärjestö sanoo, että sen sairaalassa on hoidettu yhtätoista kloorikaasumyrkytyksen uhria.

Itä-Ghoutan esikaupunki Syyrian pääkaupungin Damaskoksen koillispuolella on myös kapinallisten hallussa, mutta hallituksen joukkojen saartama. Itä-Ghoutassakin ilmaiskut ovat voimistuneet viime päivinä.

Paikallisten tarkkailijoiden mukaan viime päivien iskuissa on kuollut 23 ihmistä ja 70 loukkaantunut, mutta kuolonuhrien luku todennäköisesti kasvaa sitä mukaa, kun uhreja etsitään talojen raunioista.

Yksi kuolleista oli uhreja etsimässä ollut valkokypärä.

Itä-Ghoutassa arvioidaan elävän sodan keskellä 400 000 siviiliä.

Lähteet: AP