"Jalostetaan upea paikka loppuun asti": Vihreät haluaa Kuopion Valkeisenlammelle kahvilan ja toimintaa amfiteatteriin

Valtuustoaloitteessa esitetään viheralueiden saamista paremmin virkistyskäyttöön.

Kuopio
Valkeisenlampi
Seppo Tikkanen / Yle

Kuopion Valkeisenlampea laitettiin isolla rahalla kuntoon 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa. Lammen ympäristöön tehtiin näyttäviä kasvi-, pensas- ja puuistutuksia sekä kiveyksiä, toteutettiin mittava ruusupuisto patsaineen, uusittiin leikkipuisto ja rakennettiin koripallokentät.

Nyt vihreä valtuustoryhmä kaipaa aloitteessaan lisää eloa ja toimintaa lammelle.

– Jalostetaan tämä upea paikka loppuun asti. Sääli on, jos sitä ei saada aktiivikäyttöön, sanoo aloitteen puuhamies Matti Sariola.

Vihreiden aloitteessa esitetään lammen pohjoispäätyyn konttityyppistä kioski-kahvilaa.

– Aikoinaan täällä oli kesäkahvila ja veneitä. Kahvilasta voitaisiin hoitaa veneiden vuokrausta. Se mahdollistaisi laajennetun kalastusmahdollisuuden, jota moni on toivonut palautettavaksi. Siinä voisi olla mukana myös polkuveneitä, pienpurjeveneitä, suppilautoja, Sariola sanoo.

Vihreiden aloitteessa halutaan käyttöön myös amfiteatteri, joka rakennettiin muutama vuosi sitten teatteritalon laajennuksen yhteydessä.

– Juttelin teatterin käyttöpäällikkö Juha Westmanin kanssa asiasta. Tämä on ollut todella vähäisellä käytöllä ja se on kuitenkin keskellä kaupunkia. Amfiteatteri on oiva kansan paikka, sitä voi varata ja tämän käyttö ei maksa mitään. Tässä on tekniikka ja äänentoisto valmiina, Sariola hehkuttaa.

Valkeisenlammen virkistyskäytön tarpeet lisääntyvät lähivuosina jo mittavan rakentamisenkin takia. Lammen pohjoisrannalle teatterin kupeeseen nousee lähes 400 uutta asuntoa, kaksi kerrostalotyömaata on jo käynnissä.

Jatkossa Valkeisenlammen uusiokäytön kokemuksia voitaisiin hyödyntää myös kaupungin muiden puisto- ja lampialueiden aktivoimiseksi, vihreiden aloitteessa todetaan.