Kauko Juhantalo: "Väyrysen toiminta on rumaa mutta erottaminen näyttäisi trumpilaiselta"

Keskustan kankaanpääläinen kansanedustaja Kauko Juhantalo sanoo pitävänsä vieraana ajatuksena, että oman kansalaispuolueensa jäsenenä oleva Paavo Väyrynen saisi olla ehdokkaana keskustan johtoon kesäkuun puoluekokouksessa Sotkamossa.

Suomen Keskusta
Kauko Juhantalo Porissa keskustan puoluevaltuuston kokouksen tauolla 22.11.2014.
Kauko Juhantalo (kesk.)Antti Laakso / Yle

Kansanedustaja Kauko Juhantalo (kesk.) ei halua nähdä Paavo Väyrystä ehdolla keskustan puheenjohtajaksi kesäkuun alussa pidettävässä puoluekokouksessa Sotkamossa.

Väyrynen kertoi viime viikolla hakeutuvansa keskustan johtoon, vaikka hän toimii samaan aikaan perustamansa kansalaispuolueen jäsenenä.

– Tuntuu vieraalta ajatukselta, että toisen puolueen jäsen olisi ehdolla keskustan johtoon, Juhantalo sanoo.

"Erottaminen vaikea ratkaisu"

Kauko Juhantalo sanoo toivoneensa, että Väyrysen kanssa ei olisi ajauduttu nykyiseen tilanteeseen. Kiista näyttää hänen mukaansa ajautuvan vääjäämättä siihen, että kunniapuheenjohtaja ei voi jatkaa keskustassa.

Väyrysen erottamista Juhantalo pitää kuitenkin keskustan kannalta vaikeana asiana, koska päätös voisi kääntyä julkisuudessa puoluetta vastaan.

– Se näyttäisi trumpilaiselta, että puolue erottaisi puheenjohtajaa vastaan nousseen henkilön.

"Väyrynen kostaa"

Kankaanpääläinen keskustaveteraani Juhantalo sanoo, että Väyrysen oma ero keskustasta olisi herrasmiesmäinen ratkaisu. Kansanedustaja kuitenkin arvioi, että Väyrynen ei tätä ratkaisua tee.

Paavo Väyrynen saapuu Säätytalolle.
Paavo Väyrynen sai presidentinvaaleissa enemmän ääniä kuin keskustan ehdokas Matti Vanhanen.Marja Väänänen / Yle

– Ristiriita on syvä. On pirun rumaa, että Väyrynen kostaa vanhalle puolueelleen.

Juhantalo sanoo, että keskustan eduskuntaryhmä pohtii suhtautumista Väyryseen jo maanantaina iltapäivällä alkavassa kokouksessaan.